Miljötekniks ”oegentligheter” på VD-nivå

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson fick viss kritik i dag när kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade misstänkta oegentligheter inom Miljöteknik i Ronneby.

Varför så bråttom, till polis och till massmedia?

Sune Håkansson, som fortsätter att kommentera händelserna för denna blogg, anser att kritiken är missriktad och att tempot i utredningen istället borde höjas.

TURERNA KRING MILJÖTEKNIK

”Idag fick Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, i Ronneby en kortare redovisning om vad som kan ha hänt inom det kommunala Miljöteknik. Misstanken är att ”oegentligheter” har pågått åtminstone sedan år 2009. Det var då, som den nya bolagsordningen klubbades i kommunfullmäktige. Åren dessförinnan torde, åtminstone i huvudsak, vara svåra att rota i. Förvisso kan man tvingas därtill, exempelvis om någon kund hänvisar till ett gammalt avtal. Måhända gäller avtalet, även om avtalet strider mot kommunfullmäktiges beslut.

När man skall nagelfara verksamheten för så många år bör påpekas att 2009 hette verkställande direktören Hans Olausson. Han återkom lite grann i år. Under större delen av perioden har Hans Nilsson varit VD.

Måhända är det på VD-nivå, som de flesta ”klandervärda” besluten har fattats. Det har dock antytts att en del beslut har fattats längre ner i hierarkin.

Under förra mandatperioden hade JanAnders Palmqvist en ledande roll inom styrelsen. Skall han nu, som ordförande för revisorerna, granska denna verksamhet?

Frågan: Vad visste styrelsen i allmänhet och ordföranden i synnerhet, kommer naturligtvis att ställas. Det är synnerligen, synnerligen uppseendeväckande om VD:n inget berättat när en del kunder fick rabatter.

Det har sagts, och det kan gälla andra verksamheter också, att ”ordern” från kommunledningen, oberoende av vem som suttit vid makten har varit: Tänk på arbetstillfällena!

Närtid

Kommunalrådet fick idag viss kritik. Varför så bråttom, till polis och till massmedia? Varför inte göra en internutredning först.

Min kritik är det motsatta. Varför inte högre tempo i utredandet?

Nu sägs beslutet ha blivit att frågan utreds mer inför nästa KSAU. Sedan skall ärendet till KS. Fullmäktige får ärendet TIDIGAST i slutet av oktober. Då antas kommunfullmäktige ge ägardirektiv till Miljöteknik att utreda, men ägardirektivet kräver en extrastämma.

Jag menar att det hade varit bättre att presentera ägardirektiven redan nu på torsdag. Möjligen skulle KS få uppdraget att delvis formulera beslutet.

Jag menar därtill att den nuvarande styrelsen bör ta ”time out”. JanAnders Palmqvist bör inte heller delta i utredningsarbetet.

Det torde vara så att beviljade ansvarsfriheter kan upphävas om styrelserna har gjort ”större” olagligheter.”

Sune Håkansson