Landstinget Blekinge saknar kompetens?

 Lokaltidningen Sydöstran toppade idag med rubriken ”Nu ska vi se över kompetensen”. En tämligen oskuldsfull och harmlös mening men samtidigt en självklarhet för att nå det yttersta resultatet i en verksamhet.

Däremot blir det till en chock och djup oro när man vet att rubrikens innehåll gäller Landstinget Blekinge och dess kompetens. En verksamhet av denna art, en av samhällets viktigaste, borde väl fortlöpande se till att man har högsta kompetens inom organisationen.

Varför ska kompetensen ses över först nu när det brinner i knutarna? Jo, av den nu avslöjade anledningen att en enskild tjänsteman har kunnat skriva ett avtal värderat till 20 miljoner kronor bakom ryggen på landstingets styrelse.

Än värre blir det när vi numera vet att detta miljonavtal redan i våras överklagades till förvaltningsrätten som underkände avtalet. Nu är detta beslut dessutom överklagat och därmed har ett nybyggt centrallager i Nättraby hittills stått tomt. Landstinget skulle börjat använda lagerbyggnaden i april i år.

Nu avslöjar Sydöstran i två väl underbyggda artiklar att denna tomma lokal genererar hyreskostnader gentemot landstinget med 5 000 kronor per dag! Fram till nu har landstinget Blekinge betalat 1,2 miljoner kronor för en icke använd lokal.

Hyreskontraktet som tjänstemannen skrev är tioårigt och värderat till 20 miljoner kronor.

Denna fabulösa affär har nu fått det ekonomiska landstingsrådet Kalle Sandström att vakna och kanske rent av förstå att nu är goda råd dyra. Nästa år är det val och affärer av detta slag har knappast landstinget Blekinge eller landskapets skattebetalare råd med.

Nu i det yrvakna tillståndet har han givit landstingsdirektören, Peter Lilja, i uppdrag att göra en grundläggande översyn!?! Men Peter Lilja har nu också fått Sandströms uppdrag att se över informationsvägarna – ”eftersom vi borde ha fått mer information i detta ärende”, säger Kalle Sandström till Sydöstran.

Det är tydligen inte enbart regeringen som har det svårt med informationsvägarna. Information i all ära, menar då Kalle Sandström i samma andetag att landstinget Blekinge i dag 2017 är helt i avsaknad av delegationsregler. Likaså upphandlingsregler. Om så inte är fallet har tjänstemannen grovt åsidosatt sin tjänsteplikt och gjort sig skyldig till grovt tjänstefel. Men med tanke på vad Lilja först nu har fått i uppdrag att utreda, ja, då återstår endast att konstatera att Landstinget Blekinge är att beteckna som en atlantångare som inte bara saknar kapten utan också styrman.

En enda politiker har fram till nu reagerat på publicerade uppgifter och det är kristdemokraternas politiska sekreterare, Pelle Nordensson, antagligen eftersom han fått en direkt fråga från tidningen.

Han säger: ”Det finns stora brister. Att tjänstemän skriver avtal för 20 miljoner kronor bakom ryggen på landstingsstyrelsen är anmärkningsvärt. Det är häpnadsväckande att Kalle Sandström inte agerade när han fick vetskap om lagret i Nättraby”.

Vem ska nu avgöra och rätt hantera nuvarande kompetens när man fram till nu tydligen struntat i detta. Att handskas och rätt förvalta skattemedel kräver inte bara kompetens utan också respekt inför länets många skattebetalare.