-Bästa sättet att bli sjuk som gammal är att träffa en doktor. Än värre att bli inlagd på sjukhus!
Kände geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson var laddad till tusen och sköt från höften när han under gårdagen föreläste vid SPF-seniorernas regiondag i Ronneby med 500 engagerade lyssnare. Han fortsätter nämligen på sitt oefterhärmliga sätt att sikta in sig på svensk sjukvård som han anser lider brist på kompetens inom äldrevården.
– I Sverige har vi två lektionstimmar gerontologi under en läkarutbildning som pågår under 5,5 år, jämfört med två veckor i många andra länder- Om läkare inte har utbildning i normalt åldrande hur ska de då kunna sätta in rätt medicinering?
Under sin nästan två timmar långa föreläsning gav han exempel på hur fel det kan bli med medicinering som inte tar hänsyn till ålder.
-Sjukvården, anser han, måste förstå att det inte finns några standardlösningar. Ju äldre vi blir desto mer skiljer vi oss åt.
-En vuxendos medicin är anpassad för en standardpatient runt 30 år och som väger ca 80 kilo. Ni ska då förstå vad som händer när samma dos ges till en gammal skör kvinna runt 90 år som väger 40 kilo. Hon ska nämligen ha en dos som bara är en fjortondel av vuxendosen.
Övermedicinering i kombination med överdosering av äldre människor kan i många fall leda till döden och det tämligen snabbt, förmanade Yngve Gustavsson.
Han återkom flitigt med skiftande exempel på att äldre är väldigt olika. En 90-åring kan vara pigg som en 40-åring medan andra så sköra att de inte överlever en träff med ett barnbarn.
-Det är inte barnbarnen som har farliga virus, nej, det är äldre som har sämre immunförsvar, förklarade Gustafsson, krängde av sig kavajen för nu var han uppvärmd och fortsatte med en chockerande siffra:
-Morfinplåster har ökat med 784 procent(!!!) på våra äldreboenden. Dessutom vet vi att depression, drabbar hälften av alla demenssjuka, vilket försvagar immunförsvaret kraftigt. Därmed är det lätt att förstå vad denna medicinering leder till.
-Studier har visat att antidepressiva mediciner inte når önskad effekt, ändå får 40 procent av demenssjuka personer sådana mediciner som i flera fall orsakar mer skada än nytta.
– Vi måste se hela människan och vi måste utreda de äldre i team med kvalificerad personal. Detta saknas i dag.
-Hela 30 procent av landstingens kostnader skulle kunna sparas om man intensivutbildade personal för att få kunskap om åldrandet och åldringsvården.
Han avrundade med en maning:
-Det viktigaste är att äta rätt och mycket, även ofta, minst tre mål mat och lika många mellanmål per dag. Kvällsmålet måste vara proteinrikt. Dessutom ska inte nattfastan överstiga 11 timmar men det finns äldreboenden där äldre inte fått äta eller dricka på 17 timmar.
-Denna regel skulle man aldrig tumma på i kungliga stallet där man verkligen lever upp till denna regel, avslutade Yngve Gustafsson som åter iklädde sig kavaj och gjorde sällskap med övriga seniorer för att inta lunch.
Ett 25-tal anställda inom Ronneby kommuns omsorg var speciellt inbjudna att lyssna till föreläsningen.