Grannlän har lösning för Ronneby

Jag måste erkänna att jag skäms en aning över den bod på hjul som nu inrymmer Ronnebys turistbyrå. Inte heller tycks jag vara ensam om dessa mina sommarbekymmer. Även om jag anser att man nu är inne på rätt väg med en rullande turistbyrå.

Det är ingen finess över tilltaget och känns mer som ett hastverk än noggrann och övervägd planering. Med detta i bakhuvudet har jag därför spejat efter andra betydligt bättre lösningar för en framtida turistbyrå i Ronneby kommun och då menar jag hela kommunen.

Jag hittade en bra lösning i Skåne. Ett landskap som länge har varit bra på turism och inte minst att lyckas föra ut sina budskap till nyhetstörstande besökare i länet.

Plötsligt stod den där mitt i blickfånget vid ingången till parken på Wanås slott. En vacker och lagom stor husbil med bra text. Det är Östra Göinge kommun som på detta sätt har löst sin ambulerande turistbyrå. Personal berättade att de besöker ett stort antal schemalagda platser under sommarsäsongen och då naturligtvis utifrån olika publikdragande arrangemang som t ex i detta fallet Wanås konst.

”Vi vet vart du ska” är den lite utmanande texten på bussens baksida. Bilderna visar upplägget i övrigt.

Naturligtvis är detta lösningen för även Ronneby kommun som vill kunna dyka upp där människor är samlade. Idén är lysande och dessutom stilren och effektiv. Jag bjuder på tipset och tänker inte skriva något medborgarförslag.

I övrigt vill jag förmedla en del synpunkter som kom efter förra inlägget på denna blogg. Du kan ta del av inlägget om du scrollar/bläddrar ner några snäpp. Inläggen med kommentarer har varit publicerade på Facebook och är bevis på det stora intresse som är förknippat med att Ronneby ska få en turistbyrå värd att visa upp var helst man vill.

Lena Israelsson Vi behöver en turistbyrå med kompetent personal som endast jobbar för och med besöksnäringen.

Eva Lind Men inte öppet på söndagar och inte vid dåligt? Väder ????? Vem beslutar om vädret är bra eller dåligt och finns det inga turister på söndagar???? Såg också de urusla ”skyltarna” på vagnen; ” open hours – skall vara opening hours och Man orkade inte byta rad utan fortsatte med den engelska infon direkt. Nog borde någon på kommunen kunna uttrycka sig på riktig engelska!

Tommy Mårtensson Jag suckar….. inte för att den ska flytta igen utan för att det helt saknas en långsiktighet. Man diskuterar EJ turistbyrån på sommaren! Det gör man på hösten och fattar ett beslut före jul! Sedan vet man!

Staffan Håkansson Jag säger bara Karlshamn 👍👍Det kallas turistbyrå det

Ingela Gånedahl Jisses! Jag har verkligen inte begripit Ronnebys hantering av turistinformationen.

Ewa Lennartsson Vem är förvånad

Helen Magnusson Vi hade en bra, fungerande turistbyrå med gott om turistinformation och försäljning av souvenirer. För fyra år sedan fanns inga pengar, turistbyrån slog igen och personal sades upp. Ett par år senare verkar det finnas pengar igen, personal anställs. Man har en liten, liten hörna med turistinformation på biblioteket. Nu har man fixat till en bod och plockat in sommarpersonal. Varför kunde man då inte öppnat upp i Clarbergs hörna igen, där står ju tomt och det är kommunen som äger huset. Fixat in lite souvenirer och gjort det lite trevligt… Det behövs en fast punkt dit folk hittar och där det jobbar kunnig, ordinarie personal och där sommarpersonalen har någon ordinarie personal att fråga, för som tillfällig personal, säger det sig självt, finns det mycket du inte har kännedom om var helst man vill.