Lyft bron och rädda skärgårdsturer

Det är aldrig roligt att behöva ropa – VAD VAR DET VI SA!!!

I eftermiddag har BLT berättat att MF Spättans skärgårdsturer i Ronneby måste ställas in. Anledningen är högvatten som omöjliggör passage under den omtalade bron vid Ronneby hamn. Pinsamt.

Ända sedan 2013 har vi en liten grupp påtalat att bron vid Ronnebyåns utlopp (betongklumpen) måste bort och ersättas av en öppningsbar bro.

Lyft bron och det blir ett lyft för hela Ronneby, har vi tjatat, tjatat och åter tjatat. Vi vill inget annat än att öppna upp Ronnebyån för båttrafik, vilket i sin tur skulle gynna hela Ronnebys affärscentrum.

Vi har gång på gång påpekat att även mindre fritidsbåtar många gångar har svårt att passera bron vid hamnen. Det har ofta hänt att man på förmiddagen eller morgonen kommit ut med båten under bron men vid hemkomsten tvingats inse att båten då inte har kommit under bron på högt vattenstånd.

Jag vet att vi har många politiker på vår sida men hittills har frågan förhalats av tekniska nämnden som presenterat siffror i stil med 40 till 50 miljoner för att på platsen få till en sväng- eller klaffbro.

I det läget saknar det betydelse hur ledande politiker än försöker påpeka hur viktigt det är att knyta samman Ronneby centrum med skärgården. För några dagar sedan var det en brygga vid en av öarna som inte var färdigbyggd.

Skärpning! Skynda på utredningen. Gör t ex ett studiebesök utefter Göta kanal. Där har man lyckats lösa broproblemen på ett bra sätt. Inte heller har det kostat 40 till 50 miljoner kronor.

Att lova turister vackra båtturer och sedan inte kunna leva upp till detta är ingen bra reklam. Broproblemet hade med lätthet ha kunnat lösas under de fyra år som har försvunnit till ingen nytta. Att satsningen med MF Spättan redan har blivit till ett fiasko är ingen bra reklam för Ronneby.