Rent av billigt avskeda vd i Ronneby

Sanningen kommer förr eller senare fram. Ibland kan det bara ta onödigt lång tid. Ärendet med sparkade vd:n för kommunala bolaget Miljöteknik i Ronneby tog hela nio månader innan den direkta orsaken kröp fram.

Hade kommunledningen inte ingripit kunde det ha kostat Ronneby kommun åtskilliga miljoner i böter. Bredbandsbolaget som länge hindrades från att släppas in med fiberutbyggnaden hade med en ny konkurrenslag i ryggen mycket väl ha kunnat anmäla kommunen till konkurrensverket för lagöverträdelse. Lagen började gälla 1 juli 2016.

Men det var först i slutet av september som det avslöjades att kommunledningen med kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson, m, i spetsen riktat hård kritik mot sitt eget bolag, Miljöteknik. Kritiken framfördes under ett möte i vilket kommunledning, bolagsstyrelse och bolagsledning närvarade.

Det var dåvarande vd, Hans Nilsson, som hade fått motta den mesta kritiken, något som han också bekräftade i en artikel publicerad i Sydöstran den 23 september 2016. I samma artikel berättade Hans Nilsson också att han efter framförd kritik gick till styrelsen och ställde den direkta frågan om han hade fortsatt förtroende att leda bolaget.

I det läget svarade styrelsen jakande på hans fråga vilket är ett synnerligen förvånande svar med tanke på att han några månader senare fick avsked av samma styrelse. Varför velade styrelsen i Miljöteknik ända fram till januari innan man kom till skott med att avskeda Hans Nilsson som gjorde sin sista arbetsdag den sista februari 2017. Att sparka vd:n kostade 1,2 miljoner kronor.

Trots att kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, först i går och hårt pressad i samband med fullmäktigemötets debatt trädde fram och berättade om sin framförda kritik är det inte klarlagt vem som gav den direkta ordern att avskeda Hans Nilsson.

-Jag gjorde det inte, bedyrade Roger Fredriksson men trots hans framförda kritik, avslöjad i september, hade uppenbarligen styrelsen fortsatt förtroende för Hans Nilsson. Ska detta då tolkas så att Roger Fredriksson tvingades framföra ytterligare kritik innan styrelsen i Miljöteknik kom fram till numera känt beslut?

Än mer besynnerligt blir det när styrelsen och dess ordförande fortsätter att framhärda i sin uppfattning att Hans Nilsson avskedades på grund av följande anledning:

”Då bolagets styrelser, koncernledning och VD har olika syn på företagens framtida utveckling och ledning har styrelserna och koncernledningen gemensamt med VD formulerat detta avtal innebärande att parterna går skilda vägar och att Hans Nilssons anställning avslutas med sista anställningsdag 2017-02-28.”

-Någon närmare förklaring kommer vi inte att lämna, förklarade miljötekniks styrelseordförande, Bengt Holm, när han först efter att revisorn JanAnders Palmqvist läst högt ur kommunallagen tilläts yttra sig under fullmäktigedebatten.

Först i går skingrades dimman och det stod klart att koncernledningen är liktydigt med kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m. Borde inte detta ha kunnat avslöjas betydligt tidigare? Orimligt att det skulle ta nio månader att förklara en sådan detalj som egentligen avslöjats redan i september 2016. Dessutom har övriga i kommunstyrelsens au bestämt avfärdat uppgiften att de skulle ha medverkat i de sammanträden som ändå hade ägt rum. Allt enligt Roger Fredriksson.