Rekordlångt fullmäktige fick avbrytas

Troligtvis försökte Ronneby i onsdags att sätta ett slags rekord i långt sammanträde med fullmäktige. Det tycktes dock väl optimistiskt redan från början att presentera en dagordning med inte mindre 75 (!!) ärenden.

Flera ärenden drogs i långbänk och stridslystnaden var denna kväll på topp. Det innebar att sammanträdet fick brytas en halv timme efter midnatt. Eller som en medborgare uttryckte det på sociala medier:

”Ni bröt väl ihop”.

En del av politikerna hade under eftermiddagen dessutom deltagit i ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen.

När sammanträdet med fullmäktige bröts efter sju och en halv timme hade man 26 ärenden kvar som måste vänta på behandling till nästa sammanträde först den 31 augusti. Förutom att besvara en rad medborgarförslag fanns som sista ärende att ta beslut om ett internt mycket omdiskuterat avtalsförslag om Ekenäs Camping. När avtalet kommer att klubbas i slutet av augusti, ja, då är nästan sommarsäsongen över.

I början av sammanträdet, när politikerna fortfarande var utvilade och stridslystna, fick vi bl a veta att revisorerna ville varna utbildningsnämnden på grund av att den visat passivitet och ohörsamhet till de regler som gäller. Men varningen upphävdes av fullmäktige med en rösts övervikt. Med rösterna 18 mot 17 körde därmed fullmäktige över såväl revisorer som fullmäktiges presidium.

Även återremissen till Miljötekniks styrelse för att få uttömmande svar på varför vd:n i bolaget sparkats blev en stundtals dråplig historia där svaret ändå uteblev trots att ordföranden i Miljöteknik, Bengt Holm, c, först ansågs jävig men sedan släpptes upp i talarstolen. Han vägrade dock att svara på varför vd:n fått sparken.

Läs mer om det ärendet i blogginlägget nedanför detta.

Ps!

På midsommarafton meddelar en ledamot som deltog i maratonmötet att hen ”tror” att beslut togs om avtal med Ekenäs Camping. Ledamoten är fortfarande trött men minns att många ledamöter avstod från att rösta. Från socialdemokraterna fanns tre olika röstningssätt, vilket inte lär hända så ofta.

Kommunalrådet hade påpekat, ovanligt öppet, att frågan var illa skött.

-Tjänstemän har lovat avsevärt mer än vad man har rätt till, berättar ledamoten.

Hen anser att presidiet borde ha utlyst dagsammanträde med tanke på att dagordningen innehöll 75 ärenden.

Ds!