Varför mörkas vd-avsked i Ronneby?

Ärendet med sparkade vd:n i kommunala bolaget Miljöteknik, Hans Nilsson, ser ut att bli en riktig långkörare.

Det var vid fullmäktigesammanträdet den 27 april som frågor började ställas kring avskedandet. Eftersom frågorna inte fick några svar beslutades om återremiss till styrelsen för Miljöteknik. Ett sådant beslut togs också av kommunstyrelsen den 9 maj och nu har svar kommit från Miljötekniks styrelse.

Men styrelsen svarar inte på den väsentligaste frågan – ”att redovisa de olika synsätt och vilka som har dessa synsätt som har medfört entledigande av företagets verkställande direktör.” Man svarar:

”Styrelsen beslutar att informera kommunstyrelsen att beslutet att entlediga Hans Nilsson fattades enhälligt av styrelsen utan reservationer i enlighet med det avtal som upprättats.”

I sin slutkläm om entledigandet skriver miljötekniks styrelse:

”När det gäller koncernledningens synsätt förväntar sig styrelsen att KSAU:s presidium själva svarar på den frågan”.

Den meningen antyder, anser jag, att koncernledningen (KSAU;S presidium) på något sätt har påverkat/deltagit aktivt i att sparka vd:n Hans Nilsson. Att så skett anser jag som ganska självklart, nämligen att en koncernledning har synpunkter på hur deras företag sköts.

Vid debatten i fullmäktige den 27 april förnekade dock Malin Norfall, s, och Kenneth Michaelsson, c, all inblandning i ärendet. Michaelsson uttryckte sig något kryptiskt:

”Vi (KSAU:S presidium) har inte skrivit avtalet med förre vd:n. Hur styrelsen i Miljöteknik gjort sina värderingar vet inte vi,” sa han.

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, medverkade inte vid fullmäktiges sammanträde på grund av sjukdom. Däremot berättades att Fredriksson haft synpunkter på hur bredbandsfrågorna hade skötts inom Miljöteknik.

För varje svar och uttalande i ärendet uppstår nya frågor istället för att ge klarhet.

När frågan nu åter dyker upp på fullmäktiges sammanträde om en vecka (21.6) är det fortfarande oklart om ärendet kan slutföras. Väsentliga svar har uteblivit från Miljöteknik när det gäller vad som ledde fram till entledigandet av Hans Nilsson och därför är ärendet fortfarande lika oklart som det var den 27 april.

Frågan återstår: vad tyckte miljötekniks styrelse var så allvarligt att vd:n måste sparkas. Nu krävs svar också av KSAU:s presidium.

Ett krav är också att styrelsen i Miljöteknik ska redovisa totala kostnaden för entledigandet av Hans Nilsson. I avtalet mellan Hans Nilsson och Miljötekniks bolag redovisades totalsumman till 926 865 kronor. Nu när också arbetsgivaravgifterna redovisas är summan 1 222 000 kronor.

Man redovisar att Miljötekniks årsredovisning för 2016 har uppdaterats med korrekt datum för undertecknande av styrelsemedlemmar och VD.