Centern kan skrälla i Ronneby

”Att utifrån opinionssiffror för riksdagen dra slutsatser kommunalt är förvisso svårt. Likväl torde centerpartisterna vara optimister även på kommunal nivå. Viktigast torde detta vara i Ronneby. Där räknar centerpartisterna med att C skall bli större än M, med de följder detta kan ge.”

Så uttrycker sig Sune Håkansson som sin vana trogen har räknat utifrån en av SCB publicerad opinionsmätning på lokal nivå. Så här tänker han:

OM DET VORE VAL IDAG…

SCB har publicerat en opinionsmätning på lokal nivå. Hur skulle Du rösta till riksdagen om det vore val idag, så ungefär var frågan. Vi jämför opinionsmätningen med utfallet 2014.

Parti       val 2014, %       opinion 2017, %

S              37,2                   34

C                 5,7                   15,6

M            19,4                   14,9

Sd            18,6                   14

Mp             4,9                    6,4

Kd               3,4                  2,4

V                4,6                   6,1

L                 3,9                  4,6

Övriga       2,4                  2,0

Man skall inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten. Så sade den gamle centerledaren Gunnar Hedlund. Det lär fortfarande gälla. Dels är det mer än året fram till valet, dels är det en opinionsmätning med relativt få deltagare.

För en siffernörd är det likväl intressant att räkna. Det intressanta är Centerns formidabla uppgång. Till en del är förklaringen sannolikt att så många centerpartister struntade i att rösta på sitt parti förra gången. Man insåg det meningslösa. Det skulle likväl inte bli någon blekingsk centerpartist i riksdagen.

I sig är detta det svåraste, som kan hända ett parti, oberoende av om det är riksdags-, landstings- eller kommunalval. Väljarna vill inte ha bortkastade röster.

Blekinge har fem fasta mandat. Enligt opinionsmätningen skulle S få två mandat, C, M och Sd vardera ett. S kulle förlora ett mandat till C.

Vem, som blir förstanamn för Centern är oklart. Tim Svanberg kandiderar, men hur är det med Magnus Larsson? Förra gången samlade Larsson flest personröster.

KOMMUNALT

Att utifrån opinionssiffror för riksdagen dra slutsatser kommunalt är förvisso än svårare. Likväl torde centerpartisterna vara optimister även på kommunal nivå. Viktigast torde detta vara i Ronneby. Där räknar centerpartisterna med att C skall bli större än M, med de följder detta kan ge.

Sune Håkansson

 

 

2 svar på ”Centern kan skrälla i Ronneby

  1. Vem menar skribenten har det moderata utjämningsmandatet sedan 2014? Det är väl en uppgift från 2010?

    Sen är det intressant att se om röstsplittringen förändras jämfört föregående val. Där C går bättre lokalt än till riksdag i Ronnebykretsen och Moderaterna tvärtom.

    Kanske är analysen av C:s resultat i Ronneby snarare att dom ligger relativt konstant över valen (2002-2014) medan det fluktuerar något mer i rikstrenderna.

    • Du har helt rätt Christoffer. Moderaterna har endast ett mandat efter 2014 års val. Sune Håkansson har fel i sin text vilket jag borde ha uppmärksammat före publicering. Jag har nu rättat denna uppgift.

Kommentarer är stängda.