F 17:s traditionsrum återuppbyggt

Rubriken ovan kräver en förklaring. Militären har regler och de ska efterlevas och i detta fall innebär det att F 17:s förbandsmuseum endast får kallas traditionsrum. Det ska bara finnas ett flygvapenmuseum och det är placerat i Malmslätt utanför Linköping.

En viktig del av blekingeflottiljens historia försvann i en storbrand tidigt på morgonen den 22 mars 2002. Den historiska samlingen förvarades i bottenplanet till den matsal som byggdes i samband med flottiljens tillkomst 1944. Men nu är ett nytt traditionsrum iordningställt av F 17:s kamratförening, som på ett storstilat sätt minner om F 17:s rika historia.

Som alltid när det gäller att slå vakt om verksamheters flydda tider är det mestadels frivilliga och oavlönade krafter som arbetar med denna viktiga del. F 17:s kamratförening, i dag med ca 600 medledmmar, utgör inget undantag.

Varje vecka träffas en väl sammansvetsad grupp där var och en sitter inne med skiftande specialkunskaper. Vid mitt besök bestod gruppen av följande medlemmar (se bild ovan): Från vänster Bengt Gustavsson, Rune Pettersson, Tomas Palmqvist, Jonny Andersson, Tage Zackrisson och Leif Possung.

Föreningen förfogar över en betydande bildskatt som har digitaliserats. Även filmer finns i arkivet som bl a visar landets och flottiljens olika flygplanstyper genom åren. Teknikutvecklingen visas på ett pedagogiskt sätt när det gäller såväl radar, radiokommunikation som utrustning i största allmänhet.

Det är en mer än 70-årig verksamhet som besökaren kan ta del av i detta traditionsrum som även redovisar den verksamhet som föregick flygflottiljen, nämligen Blekinge bataljon.

Eftersom jag är uppväxt i Bredåkra ömmar jag speciellt mycket för kamratföreningens medlemstidning som bär namnet Bredåkrabladet.

Föreningen tar gärna emot besök men helst enbart grupper. Du kontaktar på epost:

styrelsen@f17kamratforening.se

På telefon når du Bo Hagertz, 0457 – 216 89 eller Leif Possung, 070-3444146

Efter branden byggdes en ny matsal 2003 och det är i bottenvåningen på denna byggnad som traditionsrummet finns. Jag återkommer till mannen som fick den stora äran att bygga den nya och moderna matsalen.