Igelkottsfritt firande på Snäckebacken

Valborgsmässoafton med de sista kalla och blåsiga timmarna av april 2017 kommer traditionsenligt att avnjutas på Snäckebacken i Ronneby.

Traditionen kräver också värmande toner av Ronneby blåsorkester och Decibellernas sång. Den efterlängtade vårvärmen ska frammanas av bålet som naturligtvis är garanterat igelkottsfritt. Den garantin har utfärdats av eldledaren Lars Martinsson.

Jag själv har fått det stora förtroendet att hålla vårtalet.

Arrangörer är Ronneby Musei- och Hembygdsförening och start sker klockan 20.

Konstrunda på Torkö med Dahlbom

På april månads näst sista dag med kortvariga regnskurar i söder blev det en motionsrunda med konst på Torkö. På Torkö finns Majas konstbutik med utbyggt café och där huserade i dag konstnären Ingvar Dahlbom.

Ingvar har länge varit en driven och uppskattad akvarellmålare och därför var det naturligtvis ont om utrymme, tillbyggnaden till trots. Det gällde att inte komma allt för nära laxtallriken eller kaffet med hembakat. Vernissage på detta sätt måste vara varje konstnärs dröm. Det gällde att lirka sig smidigt likt en snok mellan belamrade bord för att få en mer närgången studie av den förföriska konsten.

Ingvar var glad och väl unnad att få klistra röda lappar bredvid sina alster, bästa beviset för en framgångsrik och uppskattad konstnär. Han älskar kustlandskap och på den punkten är vi många som gör honom sällskap.

I år vänder Ingvar ryggen åt ”Blekinge konstrunda”. Han gör det efter många års medverkan men jag tror inte att han behöver ångra sitt beslut att istället husera på Majas Café fram till den 26 maj.

Att nästan ta steget direkt ut från ett av hans konstverk till den verkliga naturen på Torkö var naturligtvis en extra dimension. Att sakta vandra utmed vattnet inramat av vitsippor i överflöd på marksidan och samtidigt spana efter naturliga uppdykande installationer är en lisa för själen. Den skänker precis den avkoppling och omväxling som en utflykt i typiskt aprilväder kan bjuda. Torkö är onekligen en av många pärlor i Blekinges generösa naturutbud.

 

Lindö udde möter framtidens krav

Lindö udde har alltid varit en omtyckt plats för ornitologer. Många av dem hävdar att det är Blekinges absolut bästa utpost och den kan lätt nås med bil som inte minst uppskattas av långväga fågelskådare.

Platsen har tidigare inte varit så besöksvänlig om man ser till intresset för platsen. Men detta har man nu åtgärdat och nu är det anläggning på topp.

Den invigdes i dag med besök av miljöminister, Karolina Skog som höll tal och klippte band. Markus Forslund berättade om det påkostade projektet att modernisera och skapa en attraktiv plattform för naturintresserade.

Thomas Rodesson beskrev fågellivet på Lindö udde som sägs vara en av de säkraste platserna i landet när det gäller att möta vårens och höstens flyttare.

Solen lyste över tillställningen i dag och naturligtvis bjöds det på fika under en kort rast för skådarna som naturligtvis var på plats denna hostoriska dag.

Jag var själv inte på plats men vännen och fotografen, Helge Stenberg, boende i området såg naturligtvis till att vi därför kan njuta av hans bildreportage. Håll till godo och tack Helge för din vänlighet och omtanke.

 

Mer fel än rätt med Miljöteknik

Ju fler frågor som ställs desto mer sväller skandalen med kommunala bolaget Miljöteknik i Ronneby. När ägardirektiven för de kommunala bolagen skulle klubbas i fullmäktige i går kväll blev inte ens Miljöterkniks årsredovisning godkänd.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet, påpekade att fel vd hade undertecknat årsredovisningen. Dessutom redovisas inte varför vd:n Hans Nilsson har sparkats. Även kostnader i samband med att vd:n entledigats efterlystes. Sune Håkansson krävde dessutom att styrelsen ska redovisa vad som var skälet till att Hans Nilsson sparkades.

Med andra ord blir frågorna allt fler och trots att man krävt att någon ur Miljötekniks presidium skulle närvara vid sammanträdet hade ingen infunnit sig.

Allvarligaste felet, ansåg flera som efter en stunds betänketid valde att sluta upp på Håkanssons krav, var att fel vd undertecknat årsredovisningen. Det är den sparkade Hans Nilsson som har undertecknat men ny registrerad vd var från den 8 mars Hans Olausson. Undertecknandet skedde den 13 mars och därmed kan Bolagsverket inte godkänna en sådan redovisning.

Personligen anser jag att frågan om vem som har företrätt koncernledningen (AB Ronneby Helsobrunn) när Hans Nilsson sparkades är minst lika allvarlig. Den frågan lyckades man inte reda ut under gårdagens sammanträde. Kommunstyrelsens arbetsutskott utgör koncernledning och först upp att förneka all inblandning i avskedandet av Hans Nilsson var Malin Norfall, socialdemokrat. Lite senare i debatten förnekade även Kenneth Michaelsson, centerpartiet, att han medverkat vid ett sådant beslut.

I avtalet mellan vd Hans Nilsson och bolagen Ronneby Miljö och Teknik AB samt Ronneby Miljöteknik Energi AB (som finns publicerad under detta blogginlägg) uttrycker man sig på följande sätt:

”Då bolagens styrelser, koncernledning och vd har olika syn på företagets framtida utveckling och ledning har styrelserna och koncernledningen gemensamt med vd formulerat detta avtal innebärande att parterna går skilda vägar och att Hans Nilssons anställning avslutas med sista anställningsdag 2017-02-28.” (mina understrykningar)

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, moderat, medverkade inte vid gårdagens sammanträde. Det redovisades att Fredriksson haft synpunkter på bl a hanteringen med bredbandsutbyggnaden men frågan om vem som representerat koncernledningen förblev därmed obesvarad.

Eftersom ingen annan i au blivit informerad om avskedet har det nu blivit av stor betydelse att få veta vem som åsyftas och som kan ha representerat koncernledningen. Just nu riktas allt strålkastarljus på Roger Fredriksson, den ende som ännu inte kunnat svara.

Årsredovisningen återremitterades   och ska behandlas vid nästa fullmäktigesammanträde i maj.

Så gjorde man upp med Miljötekniks vd

Vid kvällens sammanträde med fullmäktige i Ronneby ska kommunens årsredovisning för 2016 klubbas. I samband med den punkten på dagordningen är det naturligtvis upplagt för frågor som måste rätas ut.

Även ägardirektiv till bolagsstämmor 2017 för kommunens helägda bolag finns på dagordningen.

Under året har bl a kommunala bolaget Miljöteknik under uppmärksammade former sparkat sin vd, Hans Nilsson. Personalen uppvaktade styrelsen och krävde svar på anledningen till att han med kort varsel sparkades, men utan framgång.

Redan vid årets första styrelsesammanträde med Miljöteknik togs beslut att sparka Hans Nilsson men fortfarande har varken anställda eller Ronnebys skattebetalare fått veta den direkta anledningen till att han avskedades. Rimligen borde den frågan upprepas vid kvällens sammanträde.

Hans Nilssons sista arbetsdag var den 28 februari men redan den 23 februari i samband med styrelsesammanträde var han utbytt mot Hans Olausson som då var på plats och som nu är tf vd tills ny chef har rekryterats.

Jag kan inte låta bli att kommentera hur styrelsens ordförande, Bengt Holm, centerpartiet avslutar sammanträdet den 23 februari då man redan bytt vd och dessutom presenterat en ekonomisk överenskommelse med sparkade Hans Nilsson.

Bengt Holm tackar för ett ”livat” sammanträde. Livat kan tolkas på olika sätt men i detta fall verkar det ha varit nästan feststämning.

Anledningen till att Hans Nilsson sparkades är fortfarande höljt i dunkel men i dag kan jag i alla fall för skattebetalarna redovisa detaljerna i den ekonomiska uppgörelsen. Av denna framgår t ex att Hans Nilsson fick betala 3000 kronor för sin tidigare tjänstetelefon, en iPhone som han ville behålla, men att han fick lämna tillbaka simkortet.

Klicka i bilden för större text.

Är Blekinges politiker skrivkunniga?

Frågan är högst berättigad och jag ska använda politiska chefredaktören Sylvia Asklöf Fortell på Blekinge Läns Tidning som exempel.

Redan för en månad sedan, lördagen den 25 mars, skrev Sylvia och ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, Per-Ola Mattsson, socialdemokrat. Frågorna, som gällde Karlshamns kommun och Nordstream, var viktiga inte minst ur ett samhällsdemokratiskt perspektiv.

Svaret från Mattsson uteblev och istället svarade han sina vänner på Facebook!? I dag gjorde Sylvia ett nytt försök att få svar, ett sådant har nämligen lyst med sin frånvaro i en månad trots två uppmaningar till svar. Troligtvis kommer det inget svar nu heller.

Att ledande politiker i Blekinge inte skriver insändare eller svarar på insändare…. ej heller går i polimik med politiska chefredaktörer vid de två länstidningarna är ingen nyhet. Så har det varit i åratal och Sylvia ska nog inte hoppas för mycket på sitt uppfordrande krav på svar.

Nästan samma förhållande med kompakt tystnad råder häpnadsväckande nog också under valår och skulle ett aktstycke trots allt dyka upp kan man utgå ifrån att inlägget antingen är centralt producerat av partiet eller författat av politiska sekreterare.

Ofta är kunskapen hög bland politiska sekreterare som dessutom i många fall har till uppgift att råda politiker hur ett eventuellt svar ska utformas. Ofta stannar det ändå vid total tystnad. Uppfattningen tycks vara att en eventuell storm ebbar snart ut.

Av denna totala avsaknad av politisk debatt har jag sedan länge dragit den drastiska slutsatsen att Blekinges ledande politiker saknar skrivkunskap.

Till Sylvia Asklöf Fortell vill jag säga – sätt en granskande journalist, om sådan finns efter besparingar, och låt hen spana efter handlingar på kommunkansliet i Karlshamn men även på hamnkontoret. Givetvis måste det finnas handlingar som reglerar den uppmärksammade Nordstreamaffären. Leta rätt på dem och kräv att de lämnas ut. Gör det på plats!

Du måste inse att det inte räcker med att ställa frågor i din tidning. Jag tror att lokala ledarsidor (politisk text) har spelat ut sin roll. Blekinge utgör ett fullgott exempel på att gammalmedia som i detta fall inte längre fungerar. Två ledarskribenter på BLT t ex skulle vid ett slopande av tjänsterna ge välbehövliga pengar till ett par grävande journalister i stället.

Blekingetrafiken lyssnade och ändrade

Visst hjälper det att påpeka brister. Ett bra exempel på detta är de överfyllda bussar som har trafikerat linje 600 i Blekinge med påföljd att berättigad kritik har framförts.

Nu visar det sig att Blekingetrafiken har lyssnat och åtgärdat problemet. I dag måndag sattes det in en förstärkningsbuss på linje 600 med avgång från gamla motellet i Karlskrona klockan 16.17.

Resande på linjen tackar genom denna blogg för snabb åtgärd.

Bussproblem även i Skånetrafiken

Det är inte enbart i Blekinge som bussresenärer utsätts för livsfara när de tvingas stå under färd när sittplatserna inte räcker till. (Se blogginlägg under detta).

Det är SVT som i dag uppmärksammar problemet. Busschaufför erkänner:

-Det är totalt livsfarligt!

Se inslaget här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/passagerare-stapendlar-pa-overfulla-regionbussar

Snart skadas någon på Blekingebuss 600

Ständigt uppmanas pendlare, inte minst i Blekinge, att utnyttja kollektivtrafiken. Det anses säkrare att åka kollektivt än att själv ge sig ut i trafiken. Inte minst av miljöskäl är det ett självklart val.

Det ska väl vara säkert och trivsamt att åka kollektivt i Blekinge?

Många i Blekinge vill också åka kollektivt. En populär linje är Linjen 600 från Karlskrona, förbi Ronneby och Karlshamn till Olofström. Linjen benämns expressbuss och trafikeras med dubbeldäckade bussar. Speciellt morgon- och eftermiddagsturerna med denna linje är rejält ansträngda. Passagerare utsätts daglingen för fara när många tvingas stå i mittgången under färd.

Min rapportör var efter eftermiddagens tur från Karlskrona till Ronneby rejält uppskakad av vad han och övriga passagerare tvingats uppleva.

-I dag var vi sju stycken som tvingades stå i mittgången eller sitta i trappen vid dörrarna till på- eller avstigande.

-Det som gör mig mest rädd är att busschauffören dagligen utsätter många passagerare för direkt livsfara. Vad skulle hända om bussen måste bromsa häftigt. Förutom vi stående är det många passagerare som sitter obältade, berättar han vidare.

Att åka obältade är dessutom ett lagbrott förutom att passagerare utsätts för allvarliga skaderisker. Busschauffören är enligt lag skyldig att kontrollera att bälten används. Detta blundar chaufförer för dagligen på tur 600, berättar upprörda passagerare.

Min rapportör ringde i dag till Blekingetrafiken under färden till Ronneby och påtalade att extrabussar måste sättas in. Svaret blev att inga extrabussar finns att tillgå.

Andra passagerare klagar dagligen till Blekingetrafiken genom att påtala de överlastade bussarna. Man utnyttjar hemsidan där man kan lämna upplysningar. Hittills har dessa klagomål klingat ohörda.

-Jag kommer i varje fall fortsätta att påtala problemen, sa en annan drabbad passagerare i dag.

I fjol sattes extrabussar in vid just dessa överbelastade turer morgon och eftermiddag.

När ingriper beslutande politiker för att rädda liv? Eller är det Bergkvarabuss ensamt som bär ansvaret för att extrabussar ska sättas in?

Miljonstöd till BLT och Sydöstran

Presstödsnämnden har beslutat att bevilja utvecklingsstöd till 28 olika insatser vid 38 nyhetstidningar. Sammanlagt 10,7 miljoner kronor fördelas.

Bland de som får pengar är Blekinge Läns Tidning som får närmare 900 000 kronor för tre olika projekt och Sydöstran närmare 800 000 kronor fördelat i tre olika projekt.

Presstödsnämnden har tittat på ett 70-tal ansökningar, flera av dessa gäller samarbetsprojekt mellan olika tidningar. Av dessa beviljades 50 ansökningar, vilket omfattar 28 olika insatser vid 38 allmänna nyhetstidningar.

Det handlar om stöd för både förstudier och projekt med sikte på utveckling av redaktionellt innehåll i digitala kanaler, utveckling och innovationer när det gäller digital publicering. Men även spridning och konsumtion av tidningens innehåll, eller utveckling av digitala affärsmodeller.

Källa: tidningen Journalisten som har listat de tidningar som har tilldelats utvecklingsstöd. Klicka nedan

http://mprt.se/sv/nyhetsrum/nyheter/2017/presstodsnamnden-har-beslutat-om-utvecklingsstod-/