Centern i Ronneby kräver svar av S

I måndags (20.2) svarade Ronneby kommun genom beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott på Reepalus utredning ”Ordning och reda i välfärden.” Ronneby är en av de kommuner som har fått möjlighet att vara remissinstans. Den statliga utredningen utmynnade i det nu välkända vinsttaket och svaret från Ronneby var en kritisk hållning mot utredningens förslag.

Däremot applåderade Ronnebys opposition förslaget och nu ställer därför centerns Tim Svanberg i en interpellation frågor till socialdemokraternas gruppledare, Malin Norfall.

På Facebook skriver i dag Tim Svanberg:

”Reepalus utredning, om den genomförs, skulle få katastrofala konsekvenser.”

Hans interpellation till kommunfullmäktige har följande lydelse:

”Interpellation till Socialdemokraternas gruppledare Malin Norfall med anledning av partiets hållning om den statliga utredningen ”ordning och reda i välfärden” samt konsekvenserna av utredningens förslag för Ronneby kommun och dess invånare

Den statliga utredningen ”ordning och reda i välfärden” är just nu ute på remiss runtom i Sverige. Ronneby kommun är en av de kommuner som givits möjlighet att vara remissinstans. I Ronneby, liksom i övriga landet hotas mångfalden av utredningens konsekvenser och skulle innebära stor negativ påverkan för Ronneby kommuns invånare.

Ett så kallat vinsttak skulle enligt bedömare innebära att de flesta privat drivna företagen i välfärdssektorn blir tvungna att upphöra med sin verksamhet. I Ronneby har flera hundra föräldrar sina barn i andra skolor än de kommunalt drivna. Om utredningen blir verklighet får Ronneby kommun enorma organisatoriska problem att hantera som inte låter sig göras inom ramen för nuvarande organisation.

För oss i Centerpartiet är valet enkelt. Vi tror att din och min möjlighet att själva välja vilken skola som är bäst för våra barn, vilket äldreboende våra anhöriga ska bo på eller vilken vårdcentral som passar just vår livssituation bäst stärker såväl trygghet som kvalitet. Att kunna påverka själv är en större garant för att också trivas med det val vi gör. På så sätt flyttar vi makten över välfärden närmare de som berörs av den.

Ronneby kommun svarade på remissen genom KSAU den 20/2. KSAU uttalade sig kritiskt mot utredningen, men oppositionen valde en annan väg och applåderar utredningen. På flera håll i Sverige har S-företrädare kritiserat utredningen pga dess katastrofala konsekvenser, men i Ronneby väljer (S) att ha en mer dogmatisk hållning.

Jag vill därför fråga Socialdemokraternas gruppledare Malin Norfall följande:

Vad är det som gör att S i Ronneby landar i en helt annan uppfattning kring utredningens konsekvenser än vad era partikollegor i exempelvis Norrköping gör?

Vilka åtgärder anser du behöver vidtas i Ronneby om utredningens förslag blir verklighet?”

Tim Svanberg (c) Ledamot av kommunfullmäktige Ronneby”