Miljöteknik ger svaret med annons

För några dagar sedan krävde anställda inom kommunala bolaget Ronneby Miljö & Teknik AB att styrelsen skulle svara på varför man sparkat företagets vd, Hans Nilsson. Personalen efterlyste också styrelsens eget ansvar, men fick nobben.

Styrelsen vägrade att svara, men i dag kom svaret i form av en platsannons i vilken man söker Hans Nilssons efterträdare. Förmodligen tänker inte styrelsen på att man nu indirekt genom annonsens lydelse ger svaret på de anställdas frågor.

Här får du också bakgrunden till bråket mellan Bredbandsbolaget och Ronneby kommun, hur det startade och att det slutade med att Miljötekniks vd sparkades.

Ronneby Miljö & Teknik AB är ett av Ronneby kommun helägt bolag. Företagets uppdrag är att hantera el, värme, vatten, avlopp, renhållning och helst också fiberoptiskt nät och bredband. Sistnämnda område har en tid varit en het fråga där kommunen fått utstå smärtsam kritik från Telenor och dess Bredbandsbolag. Trätan blev i högsta grad offentlig och har bl a resulterat i att nuvarande vd i Miljöteknik, Hans Nilsson, måste lämna sitt uppdrag.

Affären skulle ha gjorts upp mellan Miljöteknik och Telenor men när inte detta fungerade kopplades Ronneby kommuns direktör, Magnus Widén, in för att reda ut begreppen med nu känt resultat.

Bakgrunden till bråket saknar inte poänger. Det berättas att Telenor med Bredbandsbolaget mitt under fjolårets semesterperiod annonserade och bjöd in allmänheten till information om fibernät. Flertalet Ronnebybor läste inte inbjudan särdeles noga utan tog för givet att det var kommunala bolaget Miljöteknik som inbjöd till information.

När det väl gick upp för vissa medborgare, bl a några politiker, att det var ett privat bolag som ville in på marknaden, ja då blev det fart under fotsulorna. Vissa politiker tillhörande oppositionen gick ut i sociala medier och varnade för att befatta sig med dylika företag som endast har vinstintressen som drivkraft!

En del krävde att Miljöteknik skulle svara på den oväntade konkurrensen, men av det blev det inget, semestern var inledd och under den kunde inga motåtgärder sättas in. Dessutom hade många Ronnebybor redan nappat på Bredbandsbolagets erbjudande. Nu väntade man bara på ett besked om grävandet för att dra fram fibernätet. Det var kring grävandet som parterna inte kunde enas vilket fick ledande politiker och kommundirektör att till slut ingripa och rädda ansiktet utåt.

Nu när grävarbetet äntligen har kommit igång, ja, då ser vi resultatet av det dåliga samarbetet. Hans Nilsson tvingas lämna som vd den sista februari och ersätts tillfälligt av Hans Olausson fr o m den 1 mars. Hans Olausson var tidigare vd i Miljöteknik men är i dag 71 år och senior. Han ska nu fungera som vd fram till dess att en ny har vaskats fram. Personalen inom Miljöteknik saknar inte humor och kallar därför den tillfälliga vd-lösningen för en ”Bosse Larsson-grej. Alltså ”Nygammalt”.