Ronneby centrum för bioälskarna

Det är inte enbart bra filmer som lockar publik. Ny teknik är minst lika avgörande när det gäller att göra dagens biografer till ett framgångsrikt besöksmål.

Centrumbiografen i Ronneby startade 1937. Med envishet och intresse överlevde den filmens krisår under 1970 och 1980-talen. I dag är biografen, mitt i Blekinge, en av landets absolut modernaste inom såväl ljud som film och sittvänlig bekvämlighet.

Tomas Forsberg och Peter Johansson driver i dag den framgångsrika biografen. Under fjolåret slog man besöksrekord. Inte mindre än 44 000 sökte sig under året till Ronneby och Centrumbiografen. Publiksiffran har hela tiden ökat. 2014 var besöksantalet 33 000. I dag är hela Blekinge upptagningsområde för filmälskare.

Jag kommer ihåg när det var Bromölla som gällde om man ville se film på ett modernt sätt med bra ljudupplevelse. När Karlskrona senare satsade på flera salonger och ny teknik styrde detta länge besökarna dit. Men nu är det Ronneby som gäller och naturligtvis är det den absolut senaste och modernaste tekniken som avgör.

Centrumbiografen är först i södra Sverige med Dolby Atmos, till och med före Stockholm, Göteborg och Malmö!

Ägarna till biografen förklarar ljudnyheten:

”Dolby Atmos är den mest betydelsefulla utvecklingen inom biografljud sedan surroundljudet!

Dolby Atmos innebär en helt unik förhållning till ljuddesign. Enkelt kan det beskrivas som 3D-ljud, som ger en ny kraftfull och dramatisk ljudupplevelse i biografsalongen! Det ger en naturlig och verklighetstrogen ljudbild som matchar filmens handling och skaparens intention!

En seperat kanal för varje högtalare!

Dolby Atmos lägger till högtalare i taket för de mest realistiska effekterna ni någonsin hört. I tillägg till detta utökas sidohögtalare, frontsurround och fronthögtalare bakom duken för att skapa mjuka övergångar genom hela salongen!

För första gången kan man höra hela filmen!”

Redan tidigt efter övertagandet satsade Tomas och Peter på bekvämlighet i salongen. Man bytte ut väl insuttna men obekväma stolar mot betydligt bekvämare fåtöljer. Förr fanns det plats för 350 men då var det trångt, nu är platsantalet bantat till 143 med bra benutrymme.

Ägarna har tre mål med sin verksamhet – varaktighet – långsiktighet – nyskapande. Detta betyder i sin tur att man fortlöpande gör investeringar. I nuläget byggs en ny och något mindre biosalong som ligger vägg i vägg med den nuvarande.

Den myckna ombyggnationen till trots gläder det mig extra mycket att den unika cirkelrunda lamparmaturen i taket har fått leva vidare. Visserligen har de 600 glödlamporna bytts ut mot en modern ledljusslinga. Men den finns där och minner om mitt första besök på biografen som liten grabb.

Jag fick se ”Flottans kavaljerer” med Åke Söderblom i huvudrollen. En inte alls oviktig roll hade pansarkryssaren HMS Fylgia. Året var 1948 och det var då jag för första gången spanade in den pampiga och ovanliga lampan i taket. Varje gång jag numera besöker Centrumbiografen är det takarmaturen som påminner om mitt livs första film. Visserligen svartvit, men vadå?! Lampan var behållningen.

Naturligtvis har ägarna Tomas Forsberg och Peter Johansson belönats för sin hittills utförda kulturgärning. De tilldelades Ronneby kommuns kulturpris 2015. Sveriges modernaste biograf finns i Ronneby. Häftigt!