Bygg cykelställ åt sjukhusanställda

Det har snabbt blivit trångt på sjukhusberget i Karlskrona. Besökare till Blekingesjukhuset har svårt att hitta parkeringsplatser. En besökare berättar i dagens Sydöstran (21.1.17) att han tvingades leta i 40 minuter, ändå tvingades han ge upp!

Uppgiften är säkert inget påhitt. Han visas på bild och han har ett namn och står för sin berättelse.

Naturligtvis kommenteras artikeln på sociala medier och det med all rätt. Inte minst vi i mitten av Blekinge som slogs för ett nytt modernt sjukhus i trakten av Ronneby vet hur argumenten lät när man ansträngde sig för att slå vakt om sjukhusets bevarande i Karlskrona.

Jag minns tydligt hur lokala poilitiker, inte minst Börje Dovstad, liberal, som på fullt allvar ansåg det vara ett oavvisligt personalkrav att ha sin arbetsplats, sjukhuset, på cykelavstånd!!

Dåvarande smittskyddsläkaren, Rickard Eitrem, var än mer extrem i sin argumentation. Han ansåg att läkare enbart kunde rekryteras till Karlskrona om de visste att det var gångavstånd till arbetet!!

Ronny Söderberg i Backaryd, engagerad i samhällsfrågor, minns också debatten med argumenten om cykel- och gångavstånd för personalen till sjukhuset i Karlskrona. Han skriver i dag på tal om parkeringsbekymren:

” Herrejösses!! Det står i tidningen att det är parkeringsbrist på sjukstugan i Karlskrona…. Det är väl inget problem!! Det är ju bara till att ta bort personalparkeringen, pappskallarna hävdar ju att sjukhuset måste ligga i Karlskrona, så att personalen kan cykla dit……BYGG NYTT SJUKHUS NU!!!!”

Med andra ord – inget nytt under solen. Vi nyktra medborgare med ett öppet sinne såg dessa problem långt innan lokalpolitikerna i Karlskrona hemföll åt tragisk och löjeväckande argumentation som naturligtvis inte hade med verkligheten att göra. Dagens p-problem är bevis nog. Berget ligger där det alltid har legat och blir aldrig större och rymligare än vad det har varit. Ska det ändå rymma mer får det bli ordentligt kostsamma sprängningar på djupet.

Dessutom – varför utnyttjar inte personalen kollektivtrafiken?!