Borde miljötekniks styrelse avgå?

Jag har under dagen fått en politikerkommentar till följd av att Miljötekniks vd har köpts ut. Den har Sune Håkansson, Ronnebypartiet som avsändare och han ställer en rad frågor.

Bl a tycker han att det är märkligt att anledningen till agerandet är att ”olika uppfattningar om framtiden” mellan styrelse och vd varit avgörande. Förvånande, skriver Håkansson som anser att vd:n har att verkställa styrelsens beslut. Kanske hade kommunfullmäktige velat byta ut styrelsen.

ATT BYTA VD

”Olika uppfattningar om framtiden” mellan styrelse och VD, så ungefär lyder Miljötekniks förklaring till att dess VD köps ut för ca en miljon kronor. Lite förvånansvärt likväl: VD:n skall verkställa styrelsens beslut.

Likväl hade det varit av intresse att meningsmotsättningarna hade redovisats. I slutändan ligger makten hos kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige hade kanske hellre velat byta ut styrelsen!

Det har förvisso hänt att kommunen ”köpt ut” tjänstemän, på alla nivåer. Orsaken kan vara just meningsmotsättningar, tjänstemannen har inte tyckt om politikernas beslut. Alternativt har tjänstemannen nått inkompetensnivån, klarar inte av det nya jobbet. Alla kan vi också drabbas av ”ålderdom”, vi klarar inte av att hänga med i utvecklingen, klarar inte heller det vi klarade i ungdomen.

Det händer ju också att kommuner köper ut politiker. Kommunalråd, etc. har sina fallskärmar. Väljarna, eller partierna, har gett det tidigare kommunalrådet underkänt. På motsvarande sätt har riksdagsmän fallskärmar.

Kommunala chefer, både bolagschefer och förvaltningschefer, skall naturligtvis driva sina frågor och redovisa sina åsikter. I Ronneby är ”Trygg hemgång” liksom ”Teater för äldre”, projekt som initierades av äldrechefen Torill Skaar Magnusson. Hon fick stöd från politikerna för dessa förslag, som sedan blev stora framgångar.

Ronny P gjorde en utredning, där han förespråkade ett sjukhus i Blekinge. Majoriteten av politikerna menade att Ronny hade fel. Det är majoriteten, som bestämmer.

Likväl: Visst vore det bra om Miljöteknik och dess avgående VD redovisade vilka meningsmotsättningar som fanns. Det borde, förvisso, ha gjorts före det att VD:n byttes ut.”

Sune Håkansson