Kvinnliga piloter ska flyga JAS på F 17

Handen på hjärtat och svara nu ärligt inför dig själv. Hur ofta tänker du på att vi i Sverige har kvinnliga stridspiloter? Hittills har vi endast haft en, men nu är fler på väg och i januari nästa år får F 17 i Kallinge ta emot två av dem.

Det var flottiljchef Lars Bergström som gav denna information när han i fredags gästade Rotary i Ronneby. F 17 är en flottilj som växer och som har fått en större betydelse när det gäller att övervaka en allt oroligare Östersjö.

All svensk incidentberedskap utgår numera från F 17 där flygplan från såväl F 21 i Luleå som F 7 i Såtenäs agerar tillsammans med piloter från F 17.

-Ni märker säkert att vi flyger betydligt mer numera, även på nätter och helger, men jag kan intyga att vi inte flyger i onödan, betonade, Lars Bergström.

Fram till nu har Anna Dellham, f d Maltingen, varit Sveriges enda stridspilot. Hon inledde sin unika uppgift 1991 och 2011 flög hon för första gången JAS 39 Gripen. Tidigare hade hon spakat Viggen.

Hennes besök i samband med flygövningen ”Lion Effort” på F 17 i Kallinge 2012 gavs extra uppmärksamhet eftersom hon i övningen hade sällskap av sin kollega från Sydafrika, Cathrine Labuschagne även hon JAS Gripenpilot.