Tio år räckte för ung Ronnebypolitiker

Christoffer Stenström slutar som politiker och gör därmed kommunfullmäktiges presidium i Ronneby betydligt blekare. Jag syftar på färgglada slipsar och inget annat.

Han inledde sin politiska bana redan som 19 åring och sågs som ett politiskt underbarn. Nu efter tio aktiva år lämnar han politiken. Lämnar han av egen vilja? Eller har moderaterna slagit näven i bordet och sagt att – nu räcker det!

När man ska analysera ett oväntat avhopp av en ung politiker är det bäst att ha minst två versioner. Jag väljer två med snudd på en tredje och kanske den mest självklara.

Jag inleder med den mest drastiska versionen.

Christoffer Stenström har ställts inför ett val – valet 2018 – hoppa av frivilligt eller sluta med fjantigheterna, har moderaterna hotat. Med fjantigheter menar man hans ständiga uppdykande på Ronnebys lokala sommarscener. Det har gällt bygdespel med stort inslag av humor, ja, rent av snudd på fars. Många av kommunens skattebetalare har otroligt nog gillat hans sceninsatser med tillägget – spelar han sig själv?


Naturligtvis har hans framgångar på scenen fått partiet att se honom som en allvarlig konkurrent för betydligt större uppgifter, inte minst inför valet 2018. En populär politiker måste stoppas!

Version nummer två gäller en hittills intern tävlan om färgglada kläder i deras utövande av uppdrag som ordförande respektive förste vice ordförande i Ronneby fullmäktige – Nils Ingmar Thorell och nämnda Christoffer Stenström. Båda är klädsnobbar och egentligen började tävlingen först enbart med val av slipsar. I ett kritiskt läge tog Thorell till ett knep som fick tävlingen att urarta. Thorell valde plötsligt att ikläda sig flugor i all sköns färger.

Stora nederlaget för Christoffer kom dock när Thorell snodde åt sig uppdraget att lotsa kungaparet i Brunnsparken iklädd svenska flaggans färger. I det läget sägs Christoffer ha gett upp alla framtidsplaner för en fortsatt politisk karriär. I varje fall i Ronneby. Dessutom har Thorell i likhet med Christoffer valt att engagera sig i den lokala teatern. Men även där lade Thorell naturligtvis beslag på ordförandeposten.

Min tredje version är den mest sannolika när det gäller att finna orsaken till att Christoffer Stenström nu väljer att inte ställa upp i nästa års val. Han började som 19 åring och nu tio år senare anser han att det räcker. Naturligtvis har han insett att Ronneby är kört för hans del när det gäller politisk vidare karriär.

Uppdraget som ordförande i fullmäktige är utsiktslöst att ens tänka sig, Thorell kommer att trona på den posten i all framtid även om han måste ta sig till stadshuset med hjälp av rullator. Även om alliansen skulle tappa mandat i nästa års val är Thorell en van förhandlare över partigränserna och skulle säkert med lite list kunna sitta kvar som ordförande i fullmäktige.

Med denna bild för ögonen är det lätt att förstå att Christoffer Stenström nu tar sin mats ur den politiska skolan/karusellen i Ronneby och hoppar av. Gubbarna sitter kvar medan ungdomen kliver av med hedern i behåll. Det är lätt att förstå Christoffers val. I Skåne finns möjligheterna. Grattis till valet!

OBS! Klicka för större bilder om så önskas