Mot vem är våldet i Ronneby riktat?

Natten till i dag (3 jan) brann det åter igen i Ronneby. Även denna brand anses anlagd och brottsmisstanken är mordbrand.

Det är idrotten och främst Ronneby BK som denna gång har drabbats. Omklädningsrummen är förstörda medan räddningskåren lyckades rädda läktaren. Nu står RBK utan kläder inför sitt efterlängtade div.III-spel. Naturligtvis drabbas även andra föreningar av branden.

Är våldet denna gång riktat mot idrotten? Är det riktat mot Ronneby kommun som äger idrottsplatsen? Är det riktat mot ledande politiker? Eller är det frustration och uppgivenhet som tar sig dessa uttryck?

Ronneby är en liten kommun och därför borde polis eller kommunala organ vid det här laget ha kartlagt det som sker. Den politiska tilltron till ett antal ordningsvakter har visat sig meningslös och utan märkbar förbättring.

Det som nu sker i Ronneby och som har skett den senaste tiden är inget vanligt busstreck. Det här är något helt annat och betydligt allvarligare och måste vara riktat mot ett speciellt håll. Men vilket?

Jag ser med bävan och oro på vad som kan bli följden av flera inbrott i Möllebackagården, mitt i Bergslagen. Vid två tillfällen på kort tid har någon eller några sparkat upp dörren (!) till Möllebackagården och där huserat en tid. Bl a har polisen hittat rökfimpar och vid ett tillfälle hade man rökt hasch i lokalerna. Jag vill inte ens tänka tanken vad som skulle kunna bli följden om rökningen i ett av dessa många trähus skulle resultera i brand.

När man lätt lyckas sparka upp en dörr till en av kommunens lokaler av historiskt värde som dessutom rymmer värdefulla, lokalhistoriska samlingar, ja, då måste det ha klickat ordentligt i angelägenheten att skydda såväl anrik huskropp som intilliggande träbebyggelse.

Nu måste alla krafter samlas för att ringa in ett problem som nu drabbar och gäckar Ronneby. Priset kan annars bli högt, mycket högt.

4 svar på ”Mot vem är våldet i Ronneby riktat?

 1. Vill tacka dig för din insändare iBLT idag.
  Vi måste kämpa för att få polistationen öppnad o befolkad med tilräckligt antal rättstjänare, snarast.
  Ha en bra dag o lev väl!
  Stellan Lundin

  • Samma önskan till dig Stellan. Vi har samma mål.

 2. Varför inte installera videoövervakning? Det har låg kostnad och borde ge polisen tillräcklig information för att gripa de skyldiga. Skulle finnas inte bara på idrottsplatsen, men också torget, affärsgator etc.

  • Världen över löser kameror brott. Förmodligen bromsar de även.
   I Sverige spelar vi brottsligheten hela tiden i händerna, med den sååå viktiga personliga integriteten. HUR kan den ha ett sådant värde att brottsligheten tillåts öka okontrollerat. Är inte våra liv utav ett mycket större värde?
   Allt hänger ihop och när lagen inte ger klara signaler, då resulterar det i missnöjesyttringar och våld, från alla håll.
   Vi monterar ner etablerade erfarenheter och verksamheter i hela samhället på ett naivt och omdömeslöst sätt. Tredje man får klä skott för våld och brott varenda dag.

Kommentarer är stängda.