Socialdemokraterna i Ronneby har visat stor politisk okunskap när man i en motion krävt såväl utredning som omedelbart beslut. Kravet i motionen var att alla tjänster i Ronneby kommun ska utannonseras på arbetsmåttet heltid.
Hade man enbart valt krav på utredning är jag övertygad om att ingen hade kunnat säga nej. För sådan måste ordningen vara att man först utreder och får en bild av konsekvenserna innan man i samma mening kräver ett införande. En sådan begäran skulle i praktiken innebära att en utredning vore onödig och så oansvarigt kan ingen politiker agera.
Om Malin Norfall, socialdemokratisk oppositionsledare, ensam undertecknat motionen hade jag inte varit förvånad, men nu var den även undertecknad av rutinerade politikerräven, Bo Johansson, s.
Det är förvånande att ingen annan i socialdemokratiska partiet har reagerat på motionens innehåll. Inte minst Tommy Andersson brukar vara påläst, likaså Jan-Erik Wildros borde ha insett misstaget, men så var alltså inte fallet.
Man kan nästan ana en inre strid hos socialdemokraterna i Ronneby när man låter två av partiets mer framträdande medlemmar inför offentligheten göra bort sig så grundligt som i detta fall.
Partierna i Ronnebyalliansen och Sverigedemokraterna behövde inte ens argumentera för att stoppa motionen i papperskorgen. Motionens innehåll punkterade den av egen kraft och det tycktes ingen av motionärerna förstå.
Därför gick det som det gick. Motionen avslogs rakt igenom den demokratiska processen, vilket innebär såväl arbetsutskott som kommunstyrelse och med ett ytterligare och förväntat nej till motionen även i fullmäktige.
Motionen i sig har ett viktigt budskap, nämligen – ”Heltid som norm i välfärden är en framtidsfråga och en jämställdhetsfråga. Förekomsten av deltid kombinerat med delade turer är relaterat till kvinnodominerade yrken. Att erbjuda deltidstjänster är inte modernt och kommunen framstår inte som en attraktiv arbetsgivare. För att vara en attraktiv arbetsgivare ska alla tjänster utannonseras på heltid, hundra procent.”
Personalchef, Kristina Wramsby sammanfattar kravet i motionen på följande sätt:
”Sammanfattningsvis saknas i dag tilldelade budgetmedel för att kunna genomföra detta i vissa verksamheter, och i de stora verksamheterna finns redan möjlighet att önska sysselsättningsgrad”.
Kristina Wramsby hade därför föreslagit att motionen skulle avslås mot bakgrund av beskrivna ekonomiska och verksamhetsmässiga skäl samt att det redan finns en tydlig strävan att huvudprincipen vid utannonsering ska vara heltidstjänster.
Noterbart är att inte ens socialdemokraterna själva trodde på framgång med motionen eftersom man inte hade budgeterat för en övergång till enbart heltidstjänster inom Ronneby kommun.