Överraskande starkt Luciaminne

Och det hände sig vid den tiden, tidigt 70-tal, att Blekinge Läns Tidning redan då arrangerade Luciafirandet i Ronneby med starkt stöd av Ronneby Simsällskap.

Naturligtvis var det tidig uppstigning, Lucia med tärnor skulle skjutsas runt om i kommunen under hela dagen. Chaufförer var två journalister, Bennie Olsson (i dag ordförande i Gota Media) och jag själv.

Vi såg alltid till att planera in ett festligt eftermiddagskaffe som avslutning på bilkörandet. I det trånga lunchrummet skulle det naturligtvis bjudas på glögg. Denna eftermiddag kom som vanligt pensionerade redaktören på Ronnebyposten, Oscar Bengtsson på besök. Han hade slutat på Ronnebyposten 1969 och avrundade sin långa karriär med att frilansa för BLT.

Denna dag, till Lucias ära, hade Bennie och jag inhandlat en liten flaska vodka för att göra glöggen extra angenäm. Vi tog en risk fullt medvetna om att platschefen, Stig Martinsson, var en urstyv nykterist. Att hans fru arbetade på Systembolaget är en helt annan historia.

Glöggen var klar och Oscar Bengtsson hade precis släntrat in genom redaktionsdörren när vi frågade om han ville smaka lite glögg.

-Nja, jag vet inte, mumlade Oscar, fullt merdveten om att på denna arbetsplats vanskas ingen starkglögg.

-Kom in och håll oss sällskap, manade Bennie och jag, för visst ville vi överraska den gamle murveln.

Oscar kom in och satte sig ner. Vi hällde upp och Oscar tackade. Vi sa skål och Oscar mumlade något ohörbart. Han satte koppen till munnen och svalde. Tittade storögt på oss och tog snabbt en ny klunk. Han satte ner koppen och utbrast:

-Det här var min **%* riktiga grejer! Varefter han spanade in Stig Martinsson vid bordskanten.

Oscar Bengtsson hade därefter ingen större brådska att vandra hemåt.

Visst är Lucia en minnesrik dag när alla bjuder till för att göra livet extra ljust.

Oscar Bengtsson har naturligtvis något av huvudrollen i den nyutgivna boken ”I Ronnebypostens spalter” och med Gertrud Pettersson som författare.

2 svar på ”Överraskande starkt Luciaminne

  1. Bengt
    Roligt minne och preskriberat antar jag
    God Jul och Gott Nytt År
    Bennie

    • Naturligtvis är det preskriberat. Annars hade jag inte vågat berätta!
      God Jul och Gott Nytt År till dig och dina närmaste

Kommentarer är stängda.