Varför flyr cheferna från BLT?

Ronneby kommun lockar med en nyinrättad tjänst från årsskiftet. Man söker en kommunikationschef och det har verkligen rört om på den annars ganska stillastående journalistmarknaden.

En av de sökande är Sylvia Asklöf Fortell, politisk chefredaktör på Blekinge Läns Tidning. Att hon söker tjänsten får i varje fall mig att reagera extra mycket. För bara kort tid sedan slutade Kerstin Årmann som chefredaktör och ansvarig utgivare vid samma tidning. Hon slutade efter att ha varit BLT trogen i 16 år.

Fortells önskan att vilja hoppa av BLT kan naturligtvis bero på att hon saknar sin tidigare chef ,men det kan också signalera att det råder svåra tider i mediebranschen med ideliga besparingar som ger allt mindre utrymme för journalistiska satsningar.

Det händer i RonnebyFortells ansökan pekar också på en annan intressant företeelse när man studerar övriga sökande. Man får osökt en bild av att många av de sökande säkert kan placeras i det politiska ”Alliansbältet”. Moderatprofilen från Karlskrona, Hanna Ekblad, kan naturligtvis utan omsvep placeras här med sitt nuvarande uppdrag som politisk sekreterare hos moderaterna. Hanna Ekblad har redan tidigare en period varit kommunalrådet Roger Fredriksson behjälplig med sekreteraruppgifter.

Däremot saknar jag journalisten och före detta informatören på Boverket, Ingemar Lönnbom, men han har väl fullt upp med sitt uppdrag för det utskrattade logganpartiet, Liberalerna, i Karlskrona.

Kommundirektör Magnus Widén har i någon av dagens lokaltidningar nästan lite uppsluppet berättat att det väntar en spännande tid med anställningsprocessen.

Visst blir det spännande, men vi tänker kanske inte riktigt på samma spänningsmoment. Många ser alliansen som den styrande politiska gruppen i Ronneby och därav vissa sökande. Men i kommunstyrelsens arbetsutskott är det Sverigedemokraterna som är tungan på vågen. Kommer de att välja en egen kandidat eller kommer de att välja alliansen eller vänsterns kandidat? Alliansen har tre ledamöter, vänstersidan lika många varför Nicolas Westrups röst blir avgörande. Javisst blir det spännande när nya tjänsten som kommunikationschef ska utses. Räkna med bråk.