Har ”tåget redan gått” för Ronneby?

Klas-Göran Svabre, före detta polisinspektör som i dag har gjort succé med sin insändare i BLT ”Svenska polisen slagen i spillror”, har i ett inlägg på Facebook givit kommunalrådet Roger Fredriksson och Willy Persson faktaunderlag inför debatten kommande torsdag i fullmäktige. Han skriver:

”Tänkte klargöra en del faktaunderlag för allmänheten och herrarna Fredriksson/Persson inför kommande debatt!

Idag finns inte ”Blekinge” som begrepp inom polisväsendet. Från 1 januari 2015 tillhör Vi Region Syd med ledning och styrning från Malmö. På lokalplanet finns alltså INGEN med något som helst inflytande att dryfta dessa frågor med.

Är själv rädd att ”tåget redan gått” men ännu så länge finns ju infrastrukturen kvar, d.v.s byggnader, arrester, garage o.s.v som går att bemanna igen både i Ronneby och Karlshamn. ( Jämför försvaret där allting såldes av på några få år). Händer detta får Vi ALDRIG någon lokal polis tillbaka.

Innan nedmonteringen av polisen började, arbetade ca 50 poliser fördelade på 5 turlag i Karlskrona, ca 30 st i Ronneby och ca 50 st i Karlshamn med utryckningsverksamhet för att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Bemanningen i länet var således ca 25 st poliser i yttre tjänst/10-12 polisbilar till VARJE skift dygnet runt, året runt.

Idag ska ett fåtal poliser/5-6 st i bästa fall sköta hela länet och det säger sig självt att detta inte fungerar. NÄR och OM polisstationerna säljs ut är ”loppet kört” för alla mindre kommuner i landet att ha en lokal fungerande polisorganisation. Det går fortfarande att bemanna upp stationerna men detta är i ”grevens tid”! ”

K-G Svabre, f.d polisinspektör