Björklund: klagar bara på felaktigheter

Nu överklagar Kjell-Åke Björklund, Jämshög ännu ett ärende till Förvaltningsrätten. Denna gång gäller det hemtjänsttaxorna i Olofströms kommun som har ändrats utan att beslut om schablontid finns noterat i protokollet. Dessutom har protokollet från fullmäktige om taxehöjningar inte blivit justerat. Brukarna har däremot redan debiterats med höjda avgifter.

Kjell-Åke Björklund är beredd på kritik för att han överklagar för många ärenden till Förvaltningsrätten, men säger samtidigt:

”Jag överklagar bara det som jag anser är felaktigt och det nu aktuella ärendet innehåller minst två fel.”

Skrivelsen till Förvaltningsrätten har följande lydelse:

”Förvaltningsrätten i Växjö tillhanda. Ärende: Hemtjänsttaxorna i Olofströms Kommun för 2016 fastställdes vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2015-11-23.

Jag har haft hjälp med städningen av hemtjänsten 2 timmar i månaden men de får då endast utföra dammsugning och torkning av golven, detta har kostat 230 kr per timme alltså 460 kr sammanlagt per månad och då tillkommer avgiften 200 kr i månaden för ”Trygghetslarmet ”. Totalkostnad: 660 kr per månad. Protokoll sammanträdesdatum 2015-11-23 där taxorna för 2016-03-1 fastställs bifogas.

Den 23 juni kom det en inbetalningsavi från kommunen där jag skall betala 890 kr i månaden. Och nu kommer det märkiga att Olofström kommun har ändrat och debiterar för 1,5 timme, men jag får inte mer än en timme som jag haft förut. Jag frågade vad det var frågan om för att man fick betala 395 kr i månaden, en ökning med 230 kr / mån, men fick fortfarande bara 1 timmes hjälp. Som förklaring hade kommunen hittat på något väldigt fiffigt och kallar den halvtimmen som man lagt till för 0,5 timmes schablontid som jag då inte får något utfört.

Taxorna för 2016 fastställdes vid Kommunalfullmäktiges sammanträde den 2015-11-23. Och dessa taxor är exakt de samma som gällde för år 2015 alltså ingen förändring för 2016. Protokollet från Kommunalfullmäktiges sammanträde den 2015-11-23 är inte justerat som skall göras tre dagar efter sammanträdet och då blir det en offentlig handling. OBS! Det finns inget sammanträdesprotokoll för beslutet att lägga till ”schablontid”. När jag begärde sammanträdesprotokollet där det beslutades om att lägga till 0,5 timme i så kallad ”schablontid” finns det inget sådant protokoll vad gäller denna höjning. Jag frågade flera gånger om detta protokoll men fick samma svar, det finns inget.

Detta är ju mycket märkligt, för att göra en sådan stor förändring som detta innebär för brukarna så måste det vara ett beslutsprotokoll och datum när kommunalfullmäktige ändrar beslutet och inför ”schablontid” Detta beslut att taxorna för 2016 skall tas i bruk den 2016-03-01 utan att ”schablontid” nämns i protokollet.

När det gäller beslut av taxor för hemtjänsten så skall brukarna informeras via brev eller mail innan de tas i bruk efter att ett sådant beslut fattats av kommunalfullmäktige.”

Kjell-Åke Björklund