Humoristers syn på svenska fåglar

MAD 5Sommar och nostalgi är starkt förknippade med varandra. Vi ”städar” i våra samlingar och upptäcker glömda rariteter.

För några dagar sedan hittade jag mycket riktigt en godbit. I botten på arkivet fann jag ”Svenska MAD:s världskarta över svenska fåglar.” Fåglarna är helt unika och har naturligtvis dykt upp i olika skepnader men aldrig som de skildrats i originalkartan.

Kartan är i fyra delar och när jag publicerade en av dem på Facebook rönte den ett stort intresse som är roligt i sig. Det visade sig att det fanns en och annan påläst ”fågelskådare” och han, Magnus Rosdahl, efterlyste Oxjärpe och Glasstruten. En sådan imponerande kunskap måste naturligtvis premieras och därför kommer här hela den unika kartan.

Vi var många humorfantaster som på tidigt 60-tal upptäckte och naturligtvis storligen roades av vad vi läste och såg. Svenska Mad gavs ut av Williams Förlag med start i september 1960. Tidningen lades ner 2002. Chefredaktör var Lasse O´Månsson. Förlagan var amerikanska MAD Magazine.

Det är i dessa dagar populärt att leta pokémonfigurer, men varför inte försöka upptäcka lite ovanliga fåglar också?!

OBS! Klicka för större bild och läsbar text.

MadMad 2

Mad 3

MAD 4