Lugnet före stormen i Ronneby

Torsdagen den 16 juni 2016 kommer i Ronneby att minnas som den stormigaste i mannaminne. Ingen politiker kommer att glömma dagen, kanske närmast kvällen.

Det var när ledamöterna i fullmäktige vid 18-tiden intog sina platser i Ronnebysalen som stormen kom helt oväntat. Det var papper över allt i stora högar och från talarstolen blåste det isande vindar ut över helt ovetande ledamöter.

Stormen bidrog till att starten av sammanträdet måste skjutas upp en hel timma. Vad som orsakat denna osannolika storm fick vi inte veta då, först nu, nästan en vecka senare, har lokaltidningarna kommit med förklaringen:

Fullmäktiges ordförande, Nils Ingmar Thorell hade delat ut gratis teaterbiljetter till ett 50-tal ledamöter. Thorell är ordförande även i Folkteatern som behövde draghjälp med premiären med titeln, ”Lugnet före stormen”.

StormThorell spelade verkligen ”huvudrollen” denna kväll eftersom han också var anledningen till att en punkt på dagordningen – ”Åtgärder vid hot och våld mot förtroendevalda” skulle klubbas rekordsnabbt denna kväll. Thorell var den som hotats med hotfull text på en banderoll.

Thorell har alltid spelat många olika roller. Han gör det hela tiden och naturligtvis blir det stundtals svårt att hålla rollerna isär. De flyter liksom ihop på ett högst märkbart sätt utan att han själv är medveten om vad ”publiken”/medborgarna ser och uppfattar.

Naturligtvis måste han, som kan rabbla kommunallagen om han väcks mitt i natten, ha insett att han var ute i grumligt vatten när han delade ut gratisbiljetter till ledamöter i såväl alliansen som i oppositionen. Därför är det synnerligen provocerande när han i BLT får följande fråga –”Tänkte du själv att det kunde uppfattas som försök till muta?”

-Inte alls!!

Reportern på Sydöstran tränger ännu djupare i anledningen till den stormiga torsdagskvällen i fullmäktiger. Tidningen skriver:

”Men utdelningen av gratisbiljetterna slog alltså bakut. Redan under torsdagskvällens sammanträde gick diskussionen hög bland fullmäktiges ledamöter om lämpligheten i att ta emot gåvan.”

Av de stormiga artiklarna framgår att flertalet ledamöter nu har lämnat tillbaka biljetten. Betyder detta då att premiären rent av måste ställas in på grund av storm? Jag tror inte det, bättre reklam än dessa artiklar (denna blogg inräknad) kan inte tänkas. Här har Thorell och kompani sparat många sköna slantar i marknadsföring.

En tanke infinner sig: är det mer tillåtet att muta kommunala tjänstemän än kommunala politiker? Håkan Robertsson lyfter delvis frågan på Facebook men jag vet också hur det gick till när hugade tjänstemän OCH politiker fick gratisbiljetter till Diggiloos premiärer i just Ronneby. Tjänstemännen såg det som en fin anledning att just dessa kvällar ha personalfest. Och fest var det!

Jag avrundar med att citera Hamlet:

”Upp flyga orden tanken stilla står,

Ord utan tanke himlen aldrig når.”