Landstingets brist på strategi kostsamt

Jag sitter på kammaren och funderar. Utanför fönstret tornar mörka, regntunga moln upp sig vid horisonten. Framför mig på skrivbordet ligger en färsk artikel. Den berättar att landstinget måste flytta sitt lager för sjukvårdsmaterial från sjukhusområdet i Karlskrona till Nättraby. Anledning – trångboddhet!

Artikeln har antagligen inte rönt någon större uppmärksamhet hos allmänheten. Däremot vi några tusen i Blekinge som har kämpat för ett nytt och centralt placerat sjukhus har höjt på ögonbrynen och mumlat – vad är det vi och en viss utredare hela tiden har påpekat? Det är för trångt att bygga mer på berget i Karlskrona. Nu har en annan ledande tjänsteman inom landstinget konstaterat samma sak.

Det går inte att undvika tanken – vad skulle Blekinge och landstinget tjäna i såväl slantar som samhällsplanering om vi fick strategiskt tänkande politiker på beslutande stolar?

Per Johansson, chef för landstingsservice, påstår i artikeln att det är svårt att bygga ut på sjukhusområdet. Det är redan trångt på berget och begränsningarna betydande. Johansson påpekar också ett snabbt växande problem, nämligen det trafiktekniska. Detta är precis vad vi många hela tiden har påtalat när det gäller placeringen av ett sjukhus för hela Blekinge.

Anledningen till att man valt att förlägga centrallagret till Nättraby är b a att vägnätet inte klarar mer. Det är trångt på bergknallen mellan huskropparna. Problem som man hade sluppit med en ny sjukhusbyggnad på annan plats i Blekinge.

Närmast häpnadsväckande är det att placera ett nybyggt materiallager i Nättraby (Karlskrona kommun) när man vet att landstingsservice från detta lager även ska serva sjukhusen i såväl Blekinge (Karlskrona och Karlshamn) som sjukhusen i Växjö och Ljungby.

Därtill för landstingsservice samtal med länets kommuner om att sköta även deras leveranser av sjukvårdsmaterial. Att då placera vårdlagret i östra hörnet av länet är både dumt och högst olönsamt även ur miljösynpunkt. Det mest optimala hade naturligtvis varit att placera vårdlagret på en central plats för riksväg 27 och E 22, nämligen Blekingska vägkrysset Sörby i Ronneby.

Så strategiskt tänker inte politiker som är förblindade av bypolitikens förbannelse och som väljer bort ekonomiskt tänkande när det gäller att slå vakt om ett 20-tal arbetstillfällen som inte får gå Karlskrona ur händerna.

Det är fastighetsbolaget Acrinova i Ängelholm som ska bygga ett nytt vårdlager i Nättraby på 3000 kvadratmeter. Landstinget ska hyra lokalen.

När blir Landstinget Blekinge en angelägenhet för hela länets befolkning och inte enbart en arbetsgivare med Karlskronamärkta glasögon?