SVT Blekingenytt har gjort det igen

I dag lyfter jag kepsen extra högt som en hyllning till SVT Nyheter Blekinge som ännu en gång har visat vad seriös journalistik kan och bör användas till.

Redaktionen med Martin Hult och Erik Alfredsson i spetsen har efter ett gediget ”grävande” avslöjat varför tidigare evenemangschefen, Michael Fransson tvingades bort. Han har i sin tjänst i kommunala utvecklingsbolaget använt ett kreditkort på ett så generöst sätt att all anständighet har överträffats.

Skatt 1

Redaktionen har vid granskningen kommit fram till att Fransson använt utvecklingsbolagets kreditkort för en kvarts miljon kronor. Från 2014 och fram till april i år har det bjudits på mat och dryck vid 179 tillfällen. Anhöriga har också fått ta del av det flitigt använda kreditkortet.

Hela listan av otillbörliga uttag och andra inslag kan du ta del av här:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/

Skatt 2

Public Service ( I allmänhetens tjänst) som omfattar bl a Sveriges Radio och SVT har bl a till uppgift att speciellt granska allt som har med allmänna medel att göra och det anser jag att SVT:s redaktion i Blekinge har levt upp till ännu en gång.

Det är så här seriös journalistik måste bedrivas för att rättsamhället ska kunna upprätthållas. I går var det Ekot Sveriges radio som avlöjade miljonrullningar inom Svenska Kyrkan.

Skatt 3

Jag såg att Sydöstrans chefredaktör, Gunnar Svensson på twitter i dag också hyllade SVT:s redaktion i Karlskrona. En fråga: varför ägnas inte ”grävandet” utrymme på lokaltidningen Sydöstran? Beror det på bristande resurser eller enbart slöhet?