Konstiga timmar i Värnamo vägskäl

Har du hört talas om ”Sydsvenska Krysset”? Politiker är säkert uppdaterade men allmänheten är kanske mer frågande.

”Sydsvenska Krysset” består av 110 hektar mark och är beläget där E 4:an strålar samman med väg 27. En bit av marken har Värnamo pekat ut som lämpligt för en ny järnvägsstation om höghastighetsjärnvägen blir verklighet.

I detta hårt trafikerade vägkryss finns också Vandalorum – Centrum för konst och design. Tala om bästaläge! Stiftelsen Vandalorum bildades 1998 och 2001 genomfördes den första utställningen.

Vandalorum är vattenhålet och konsthungrigas naturliga näringsställe som alltid välkomnar med såväl god konst som vällagad mat. Kort sagt – en naturlig samlingsplats vid två hårt trafikerade vägar.

DSC04630

Jag visste att en vän till familjen, Maria E Harrysson, skulle finnas med på en utställning som bär titeln – ”Den nya kartan.” Uppgiften stämde. Hon är en av 24 utställare från Skåne och representeras med två lampor som har framställts i emalj i samarbete med Skillinge emalj. Småland representeras av 16 utställare.

”Den nya kartan är en utställning om samtida produktion ur ett designperspektiv. Helt enkelt ett inlägg i debatten kring hur lokal, småskalig produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling”.

”Den nya kartan” finns på Vandalorum fram till 29 maj.

Men det finns mer som bjuder på upplevelse och eftertanke, t ex den danske konstnären Henrik Lund Jørgensen som i sin nya film, The Recruitment (And Escape) Of A Plastic Soldier (2015) tar avstamp i romantikens landskapsmåleri och i filmregissören Carl Theodor Dreyers bildvärld. Filmen bär samtidigt kopplingar till aktuella mediabilder av människor på flykt.

Vandalorum vid Sydsvenska Krysset är väl värt ett besök och jag funderar när jag lämnar krysset om inte Ronneby kommun borde döpa om Sörby eller Viggenområdet till ”Ronnebykrysset”. Platsen utgör ett strategiskt kryss mellan E 22 och väg 27.

DSC04635