Skuggbudget bygger på troliga bidrag

Jag har tagit del av vänsterns försenade skuggbudget i Ronneby. Jag läser och tar mig för pannan. Jag läser igen och häpnar. Jag har tydligen fått ta del av en helt unik budget som bygger på ord, ord och åter ord och pengar från staten som KANSKE kan komma kommunen till del.

Det händer i RonnebyEn budget måste rimligen bygga på faktiska intäkter och utgifter. I denna slarviga och ovanliga budget riktar s, v och mp kritik mot Ronnebyalliansen som inte räknat med bidrag på 23 miljoner från staten. I nästa andetag säger Malin Norfall, s:

”Vårt antagande är att Ronneby kan få 23 miljoner kronor från staten till riktade satsningar”.

Självklart har alliansen inte kunnat räkna med dessa miljoner. Det är nämligen ingen självklarhet att pengarna kommer Ronneby till del enbart för att man söker och önskar. Ett sådant resonemang inbjuder i nästa steg till spel och dobbel. Budgeten är underfinansierad med 23 miljoner.

När Malin Norfall tidigare kritiserade alliansens budget för att vara tunn, otydlig och visionslös lovade hon också att deras skuggbudget skulle bli lite tjockare. Nu vet vi svaret – en visserligen ordrikare men föga trovärdig budget. Hon bekräftar detta med egna ord i en intervju:

”Vi har som ni ser ett bredare underlag, framför allt i textstyckena”.

I BLT kommenteras detta på följande sätt:

”Oppositionens lunta bestod inte i så mycket mer siffror utan fler sidor politisk ambition”.

Då ska man också notera att det inte skiljer en enda krona mellan alliansens och vänsterns investeringsbudget.

Miljöpartiet har i samarbetet med s och v gått lottlösa från förhandlingsbordet. Miljön har ingen egen rubrik i den ordrika budgeten men Lova Necksten, mp, säger i en intervju att hon tycker sig se en grön tråd i förslaget.