Skogsvandrarna nu på Blekingearkivet

DSC00432

I veckan stängdes dörren definitivt för anrika orienteringsklubben Skogsvandrarna. Det var när vi ett litet antal bar ut det berikade prisskåpet och fraktade det till Karlsnäsgården som epoken fick sitt definitiva slut.

Dörren till Skogsvandrarhuset på Flottiljvägen 4 stängdes för sista gången. Nycklarna har lämnats till receptionen i stadshuset. I 28 år har huset i Kallinge varit ett kärt tillhåll. Epoken som klubbhus är över.

Gamla tiders beslut i kommunstyrelsen med hjälp av dåvarande kommunalrådet Roland Andersson och dåvarande Fritidsnämndens ordförande, Nils-Otto Olsson, är till ända.

DSC03247

En ny framtid väntar nu flerfamiljshuset som uppfördes i början av 40-talet. Ett antal liknande hus hade byggts för att tillgodose ett ökat behov av bostäder i samband med att flygflottiljen sattes upp 1944.

Skogsvandrarnas sista aktiva år var 2009 och klubben har därefter enbart fungerat som en kamratförening med en årlig nostalgiträff och ett antal skogspromenader.

DSC03249

Nu har den viktigaste och mest värdefulla delen av föreningens stora prissamling räddats för eftervärlden genom att Ronneby OK beslutat att hysa den på lämplig plats på Karlsnäsgården.

Prisskåpets innehåll och placering har noga dokumenterats. Den mest värdefulla och minst betittade bucklan är från 1930, fyra år före klubbens bildande. Den upptäcktes först nu i samband med flytten och har stått inklämd bakom betydligt större bucklor. Ingen vet varifrån den kommer och vilken medlem i klubben som erövrade den före klubbildningen.

Ordning och reda har alltid varit ett riktmärke för många generationers ledare och därmed har den nogsamt bevarade historiken med protokoll, kassaböcker och inte minst klubbens alla resultatlistor från 1934 och fram till slutet, nu lämnats över till Blekingearkivet/ Arkivcentrum i Bräkne-Hoby.

Klubbhus och en väl använd bastu finns kvar vid Sänksjön där F 17 vällovligt lämnat en bit mark i sitt övningsområde. En ytterst liten men stark kärntrupp kommer att vårda anläggningen på bästa sätt och stugan blir nu ett slags museum som kan minna om oräkneliga samtal i mötesform och glada tillställningar efter många framgångsrika segrar.

Skogsvandrarna bildades 1934 och var Blekinges första specialklubb inom orientering.

Vill du fördjupa dig ytterligare i klubbens rika historia ska du veta att det fortfarande finns ett fåtal exemplar kvar av boken ”Skogsvandrarminnen. Orientering – ett sätt att leva”. Jag förmedlar gärna ditt intresse till rätt person. Du skickar ett mail till: bengt.mauritzson@telia.com

IMG_0311