Bara Tommy Nilsson kan stoppa tiden

Tommy 1

I dag kom den, årets Ronnebylexikon. En alltid lika välkommen årspresent som påminner om tidens alltför snabba gång. Det är nämligen, vad jag är övertygad om, endast Tommy Nilsson som kan konsten att stoppa tiden och få oss att bläddra, bläddra och mumlande kommentera det vi ser.

Även årets upplaga av ”Förr och nu i Ronneby kommun årgång 2015” är en kändistät bok som väger tungt. Och då menar jag inte rikskändisar, även om sådana finns i riklig mängd. Tidigare journalistkollegan ”Trädgårds-Gunnel” (Gunnel Carlsson) poserande i Hoby Ekbacke går inte av för hackor.

När jag påstår att Tommy Nilsson är kapabel att stoppa tiden menar jag att hans bilder på ett naturligt och enkelt sätt avslöjar våra livsringar. Vi andra kan inte stoppa tiden, vi blir endast tidsdokument som genom böckerna gör många av oss odödliga.

Jag menar också att Tommy Nilsson inte är personen som med hjälp av böckers inkomster kommer glidande i en glittrande bil av senaste märke. Han cyklar när han söker upp lokala kändisar och han cyklar inte minst sina långa sträckor för att i oräkneliga brevlådor stoppa ner sin personliga bokreklam.

DSC00303

Tommy är helt outtröttlig och hans enorma minne och bildarkiv växer naturligtvis för varje år.

I årets revy av kändisar känner jag extra mycket för ”Kalle på taket”, frisören Karl-Gunnar Karlsson, som på slutet av sin karriär blev modern och införde tidsbeställning. Naturligtvis fick han då ta hjälp av hustru Ingrid som fixade bokningar.

Ingrid Nilsson, gammal kollega från Kockumtiden, dyker upp på sidan 239 och dessutom en relativt ung Anton Gummesson på¨socialdemokratiskt möte. Jag var klubbkamrat med Anton i Skogsvandrarna och Anton avled 1994.

En raritet är också bilden på gamla apoteket. Bilden togs 1969 och det är dags för rivning.

Riksbekante filmaren från Djuramåla i Småland ägnas stort utrymme. En kulturarbetare som i likhet med Tommy gjort oerhörda insatser för att dokumentera, fast han med hjälp av rörliga bilder. John Nilsson avled 2014.

Kallinge med bl a sin vårmarknad uppmärksammas stort men störst utrymme får Silpinge NTO som blev FIF Gnistan. Anledningen till utrymmet får du svar på när du läser text och tar del av flera bilder.

En historisk resa kan du uppleva när du tar del av 1800-talets Fridhems gård som nu i dag har förvandlats till en populär Mandeltårta.

Tack Tommy för ännu en innehållsrik tidsspegel.

Boken börjar försäljas i morgon fredag 25 september.