Kulturcentrum i Ronneby räddar hösten

DSC04357

Dörrarna in till Kulturcentrum stod på vid gavel i lördags och tur var det för besökarna var många.

Jag upplevde att hösten virvlade in som ett slags komplement till de landskap som bar Per Serres signum i ett stort antal målningar. Per är bosatt i Vettekulla utanför Karlshamn och han lockade många konstnärskolleger från denna kommun.

DSC04360

Per Serre tar med all rätt plats i stora utställningshallen med sina 72 målningar och en rolig sak.

”Per Serre målar landskap. Han ger oss en natur, sedd genom ett personligt temperament. Han vill få oss att upptäcka det stora i det lilla – och omvänt”, sa Thomas Kjellgren som invigningstalade.

Vernissagepubliken var stor och dessutom kunnig. Per hade sällskap av ett antal namnkunniga konstnärskolleger från Karlshamn. Bl a såg jag Signar K Bengtsson, Rolf Palvén och skulptören Johnny Martinsson.

DSC04372

I lilla salen härskar nu en By med en rad finska barnboksillustratörer som på ett pedagogiskt sätt visar att arvet efter Tove Jansson lever kvar men utvecklas. Denna utställning hade Pella Sahlin, barnboksfantast och pedagog som invigningstalare. Per Dunsö gav med sin sång och texter en välfunnen inramning.

DSC04366

UT UR teatergarderoben är en utställning producerad av kostymören Lotta Zetterman Englund från Byteatern Kalmar Länsteater. Lotta tillsammans med Lars Skarin, teknisk chef på Byteatern, berättade om en verksamhet som kräver konstnärligt engagemang och diger kunskap. En verksamhet som kräver många arbetstimmar men som många har ringa insyn i.

Dessa tre utställningar utgör en garanti för stor publiktillströmning under hösten fram till 8 november.

Den stora vernissagepubliken visade med all tydlighet att ett antal andra stora arrangemang i Ronneby denna lördag utgjorde en stimulans och inte alls konkurrens.