Pressen på Kalle Sandström hårdnar

I dag var oppositionen i landstingets styrelse ytterst nära att få igenom kravet på en sammantagen konsekvensanlays av ett nytt sjukhus kontra att lappa och laga två sjukhus. Det hela slutade med att ordföranden, landstingsrådet, Kalle Sandström, s, fick avgöra med sin utslagsröst.

Omröstningen slutade nämligen 7 – 7 efter att vänsterns, Erik Ohlson, Ronneby lagt ner sin röst. Beslutet innebär dock att majoriteten måste återkomma med en investeringsplan för de kommande två årens lappa- och lagaverksamhet vid de två sjukhusen. En sådan plan saknas nämligen i dag och man kan med fog påstå att man fram till nu levt efter parollen – löpande räkning!

Kostnaden för att bygga ett nytt sjukhus har aldrig utretts, vilket omöjliggör för ledamöterna att ta ställning till hur skattemedel bäst ska hanteras. Denna skandal bär nu socialdemokratiska landstingsrådet och hans partikamrater jämte miljöpartiet och vänstern ansvaret för. Erik Ohlson kan inte frånta sig detta ansvar genom att att han la ner sin röst.

Det var fp, m och c som i dag i landstingsstyrelsen la ett yrkande att uppdra åt landstingsdirektören att utreda de samlade konsekvenserna av ett nytt sjukhus som alternativ till två renoverade sjukhus.

Intressant var att miljöpartiets, Thomas Nihlén röstade emot. Därmed var detta sannolikt sista chansen att få till en utredning om vad ett nytt sjukhus skulle kosta. En utredning finns, men den kastades i ett tidigt skede i papperskorgen. Den utredningen visade nämligen att landstinget Blekinge skulle spara åtskilliga miljarder på att bygga nytt. Det är det som gör hela sjukhusfrågan så sjuk. Ursäkta ordvitsen.

Kristdemokraterna som tidigare röstat med majoriteten var inte på plats.

Sjukhus

Nu satsas stora belopp på att lappa och laga där ingen vet vad slutsumman blir. Ännu en gång har landstingets majoritet visat nonchalans för skattemedel genom att inte utreda och kostnadsberäkna sin verksamhet.

Nu kan vi endast lita till läderbaggen som huserar på den mark som landstinget vill använda till att uppföra nya byggnader i Karlskrona. Av detta skäl har Länsstyrelsen ännu inte kunnat ge klartecken.