Plask, plask i ankdammen

Ankor

En till landstingsrådet Kalle Sandström närstående tjänsteman kommenterade Ronneby kommuns presskonferens i måndags om ett förslag till placering av ett nytt sjukhus med orden – en ankdamm!

Om nu ledande socialdemokrater inom landstinget anser att debatten bör föras på denna låga nivå tror jag att många Blekingebor känner sig kränkta på flera sätt. Uttalanden i dagens lokaltidningar av såväl Kalle Sandström,s, som kommunalrådet i Karlshamn, Per Ola Mattsson,s, visar tydligt att de varken vill lyssna eller förstå vad erbjudandet från Ronneby egentligen innebär.

1:a plasket i ankdammen svarar Kalle Sandström för när han i Sydöstran i dag säger:

-Ronneby kan inte bestämma över oss.

Dessutom tillägger han:

-Det är lite udda att en kommunledning talar om för en annan kommun, en landstingskommun, vad den ska göra.

Ingen politiker i Ronneby har ens tänkt tanken att styra över landstinget. Detta poängterades med eftertryck på måndagens presskonferens att det rör sig om ett seriöst erbjudande till landstingsstyrelsen och inget annat.

2:a plasket i ankdammen serveras av s-märkta kommunalrådet i Karlshamn tillika f d landstingsråd, Per Ola Mattsson, som säger:

-Det är inte byggnaderna utan innehållet i vården som är det viktiga. Istället för att prata hus en gång till borde man t ex lägga kraften på att diskutera hur vi gemensamt ska klara cancervården i södra Sverige i framtiden.

Antingen har Mattsson svårt att förstå eller så gör han sig dummare än han borde vara som ledande politiker. Det är just en förbättring av vården som är den stora poängen med Ronnebys förslag. Blekinge kan få hela 8 viktiga miljarder, 200 miljoner årligen räknat på 40 år, till vården, bl a primärvården, om man väljer att bygga ett nytt sjukhus mitt i Blekinge. Så mycket pengar blir det över om man väljer nybyggnation istället för att lappa och laga med löpande räkning där ingen vet vad slutsumman kommer att stanna på.

Plask nummer 3 i ankdammen kommer även det från Per Ola Mattsson när han säger:

-Jag har ingen uppfattning om vi ska ha ett eller två sjukhus i länet!!!

Det plasket måste ha skickat jordbävningsvågor till västra länets invånare som redan i dag har börjat tala om att flytta från Karlshamn om vården ytterligare försämras vid sjukhuset i Karlshamn. Per Ola Mattsson har tydligen redan glömt att han själv varit med i partidistriktet och bestämt att Blekinge ska behålla två sjukhus och lappa och laga dessa till okänd kostnad.

Plask nummer 4 är signerat Malin Norfall, s-märkt oppositionsråd i Ronneby som medverkade vid måndagens presskonferens och därmed visade enighet i erbjudandet men som inte vågade ställa upp på gruppbild med övriga partier. I dag säger hon:

-Min åsikt i frågan är att om landstinget beslutar att det ska vara ett sjukhus i Blekinge är den bästa placeringen Ronneby!!!

När tidningen därefter berättar för henne att Kalle Sandström tycker det är konstigt att en kommun agerar i en landstingsfråga, säger hon:

-Det kan jag också tycka!!!

Uttalandet behöver ingen kommentar.

Kommunalrådet, Roger Fredriksson i Ronneby, m, förstår inte de s-märkta kommentarerna.

-Vi lobbar ofta gentemot regering och riksdag. Varför anses det mer allvarligt att vi i Blekinge för en viktig dialog som handlar om riktigt mycket skattepengar som vi alla, oavsett politisk tillhörighet, bör handskas så klokt som möjligt med.

Frågan återstår – vad ska vi göra med de plaskande ankorna så att de förstår att Ronneby vill både deras och alla Blekingars bästa?

 

3 svar på ”Plask, plask i ankdammen

 1. Tycker också att det är märkligt att Erik Olsson V la ner sin röst och därmed såg till att förslaget att utreda ETT sjukhus i Ronneby blev nerröstad med utslagsröst för ordf Kalle Sandström! ALLA partier var enade innan mötet, ändå svek Erik Olsson Ronneby och västra Blekinge!

 2. Kommentar från Sune Håkansson.
  Debatten om sjukhuset, till vissa delar frånvaron av debatt, kan vara värd en analys.

  Malin Norfall, S, är förvisso inte oppositionsråd. Möjligen är det en självtagen titel, men kommunallagen säger att det är kommunfullmäktige, som skall utse ett ev. oppositionsråd.’
  Detta är i sig en struntsak. Jag menar dock att det är av mindre intresse vad Malin tycker. Det är intressantare vad S i Ronneby såsom parti, tycker. Har Malin stöd för sin åsikt att inte ha någon åsikt? Likväl är det så att de S-märkta
  landstingspolitikerna, som också är kommunpolitiker, bör tala om sina eventuella åsikter. Hittills har de varit förvånansvärt tysta.

  Sune Håkansson

 3. Debatten om sjukhuset, till vissa delar frånvaron av debatt, kan vara värd en analys.
  Malin Norfall, S, är förvisso inte oppositionsråd. Möjligen är det en självtagen titel, men kommunallagen säger att det är kommunfullmäktige, som skall utse ett ev.oppositionsråd.’
  Detta är i sig en struntsak. Jag menar dock att det är av mindre intresse vad Malin tycker. Det är intressantare vad S i Ronneby såsom parti, tycker. Har Malin stöd för sin åsikt att inte ha någon åsikt? Likväl är det så att de S-märkta landstingspolitikerna, som också är kommunpolitiker, bör tala om sina eventuella åsikter. Hittills har de varit förvånansvärt tysta.

  Sune Håkansson

Kommentarer är stängda.