Partipiskan styr Malin Norfall

Det kan vara på sin plats med ett antal kommentarer kring gårdagens nyhet i Blekinge – sjukhusfrågan. Att det var en nyhet ville inte alla medier inse. Dessutom var det lite si och så med media som i något fall frankt deklarerade ”att här är platsen där sjukhuset ska byggas”!

Aningen egendomligt kändes det också när reportern från Radio Blekinge gick i debattställning med kommunalrådet, Roger Fredriksson. Reportern ansåg att endast alliansen stod bakom gårdagens utspel och inte samtliga partiers viljeyttring. Det sistnämnda betonades genom partiernas medverkan vid presskonferensen. Endast Ronnebypartiet var utan representation men stödjer erbjudandet som riktas till landstingsstyrelsen.

DSC04307

Bilden från måndagens presskonferens. Dennis Robérteus, vd i kommunala industribolaget som arbetet flera år med projektförslaget.

Först måste det anses vara en bragd att man lyckats hålla utspelet och platsen för ett tilltänkt sjukhus hemlig under flera år. Jag menar, mer lösmynta än politiker finns inte som gärna vill växa genom att berätta s k hemligheter. Naturligtvis under tystnadslöfte.

Politiker som har fått information har hela tiden ökat i antal och då ska du veta att även landstingets gruppledare har fått dragningar om Ronnebys erbjudande. Ja, t o m förra kommunalrådet, Jan Anders Palmqvist, s, hade fått en egen dragning av förslaget och platsen.

Naturligtvis sitter både han och nuvarande oppositionsrådet, Malin Norfall i ett s-märkt skruvstäd därför att socialdemokraterna bundit upp sig till ett beslut på distriktsnivå att det ska lappas och lagas, oavsett kostnad.

Malin Norfall närvarade vid presskonferensen men när det skulle till att tas en bild av Ronnebys eniga politiker påmindes tydligen Norfall av att partipiskan viner och därför vägrade hon att delta på bilden. Ett märkligt beteende men inte överraskande när det gäller Norfall som även i valrörelsen sa en sak men sedan stack huvudet i sanden. Naturligtvis är hon fullt medveten om att flera av hennes partivänner är ute efter att ersätta henne, och det gör henne än mer svårtolkad.

Måste också berätta en rolig detalj från presskonferensen där Sydöstrans platschef, Jens Svensson, plötsligt hivade upp en guldpeng och sa:

-Jag satsar denna slant och slår vad med er om att ni nu kommer att bli beskyllda för bypolitik, och riktade sig till församlade politiker.

-Den beskyllningen kom från kommunala politiker i Karlskrona redan för ett år sedan, inflikade jag varpå Jens stoppade ner guldpengen. Flertalet politiker hoppas dock att den låga nivån ska utebli när det nu finns ett seriöst förslag till beslutande politiker i landstingsstyrelsen.

-Frågan är allt för viktig att bemötas på ett sådant sätt. Vi kan inte hjälpa att den mest perfekta platsen för ett nytt sjukhus ligger just här i vår kommun, vittnade flera politiker som ser till kostnad, miljö och inte minst patienters och personalens bästa. Tiden talar för vårt förslag – ”Det hållbara sjukhuset – Mitt i Blekinge.