Blekinge har inte råd säga nej

Det erbjudande som eniga (?) politiker i Ronneby i eftermiddag har presenterat och som riktas till landstingsstyrelsen har Blekinge inte råd att tacka nej till. Den viljeinriktning som har klubbats i landstingsfullmäktige är inget annat än just en viljeinriktning.

Den urusla ekonomi som nästan dagligen presenteras för skattebetalarna går naturligtvis ensidigt ut över patienterna men också anställda som tvingas se verksamheter skäras ner. Jag tänker inte bara på vad som håller på att ske vid sjukhuset i Karlshamn utan också vad man upptäcker när man nu har börjat lappa och laga vid sjukhuset i Karlskrona.

Att lappa och laga innebär ytterligare kostnader som har fått allt fler landstingspolitiker att tveka till inriktningsbeslutet.

-Tiden talar för att ett nytt sjukhus måste byggas och det ur såväl ekonomi- miljö och effektivitetskrav, betonade kommunalrådet Roger Fredriksson,m, vid presskonferensen.

Under presentationen framhölls också:

”Ett nytt sjukhus centralt placerat mitt i länet, ger goda förutsättningar till ett hållbart miljösmart sjukhus. Den geografiska placeringen, i närheten av länets demografiska mittpunkt, och i direkt anslutning till länets pulsåder E22 samt dess närhet till järnvägen ger optimala förutsättningar för patienter och anhöriga från hela länet att nå sjukhuset på kort tid. Byggandet av ett nytt sjukhus ger utomordentliga förutsättningar att vara miljösmart vid valet av byggnadsmaterial samtidigt som energianvändningen kan minimeras. Patientmiljön blir av högsta standard då ett nytt sjukhus erbjuder alla patienter ett eget rum med toalett och dusch. En vårdmiljö som ger förutsättningar till såväl integritet, respekt och inte minst hög hygienstandard.”

I Ronneby kommun har man räknat på samma sätt som landstinget vilket innebär att byggkoistnaden stannar vid 4,5 miljarder kronor. För detta får man 13 huskroppar med sju våningar på 135 000 kvadratmeter. Det finns plats för 2200 p-platser och det finns planer för ett nytt resecentrum i nära kontakt med det tilltänkta sjukhuset. Gångavståndet från tåg till sjukhus blir likvärdigt med det som i dag gäller vid Bergåsa.

Effektivt ocvh ekonomiskt

”En koncentration av sjukhusverksamheten till ett sjukhus i länet ger samordningsvinster såväl personalmässigt som utrustnings- och lokalmässigt. Ett sjukhus för länet innebär ett effektivt användande av personal samtidigt som patienter inte behöver transporteras mellan olika vårdinrättningar i samma utsträckning som för närvarande.

En koncentration av sjukhusverksamheten till ett sjukhus i länet innebär att dagens dubblering av flera funktioner såsom laboratorier, sjukgymnastik, matsalar med flera undviks. Det ger också förutsättningar till effektivare utnyttjande av såväl lokaler som medicinteknisk utrustning. Exempelvis kan antalet operationssalar och röntgenlaboratorier minskas jämfört med idag. Ett nytt modernt energismart sjukhus i länet innebär betydande minskning av energikostnaderna.”

Vid presskonferensen deltog Ronny Pettersson i sin egenskap av expert och boende i Ronneby. Han är inte längre knuten till någon utredning kring sjukhusfrågan annat än vad han tidigare presenterat i en utredning som tidigt ratades av landstingets ledning men som nu aktualiseras av eniga politiker i Ronneby.

Det är kommunala industribolaget ABRI som har arbetat fram underlaget och som nu presenterades av dess vd, Dennis Robérteus. Samtliga gruppledare så när som Ronnebypartiets, Anna Carlbrant, närvarade.

Bilder kan du ta del av i blogginlägget nedan.