Roger Fredrikssons svar om Kilenladan

Det handlar om ”Röda ladan” i det framtida bostadsområdet ”Kilen” vid järnvägsstationen i Ronneby. Den röd/gröna oppositionen vill att ladan ska q-märkas och vann också en votering om detta i kommunstyrelsen.

Allianspartierna vill inte q-märka ladan och kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, varnar nu för att denna märkning kommer att kosta skattebetalarna många miljoner kronor.

Det började med en artikel i Sydöstran där oppositionsrådet sa följande:

”Att riva innan vi har kommit fram till hur den kan användas, det är bara dumt”.

På detta reagerade socialdemokraten  Mats Karlsson som i denna blogg (se nedan)  skrev så här:

”Läser i Sydöstran 25/6-15 att kommunalrådet Fredriksson inte tycks ha något intresse av att behålla ”ladan” på Kilentomten i Ronneby.

Magasinsbyggnaden kan bli navet kring det nya bostadsområdet som ska byggas på Kilentomten. Att riva den skulle verkligen förstöra.”

Nu svarar Roger Fredriksson på Mats Karlssons inlägg och han passar också på att förtydliga sin inställning i frågan om ladan:

”Vill bara förtydliga att jag inte har föreslagit någon rivning av nämnda byggnad. Däremot har jag redovisat konsekvenserna av en q-märkning av byggnaden. Det finns ingen anledning att skydda byggnaden i nuläget eftersom kommunen äger hela området.

Jag tycker inte att det finns några hållbara argument från Socialdemokraterna i den här frågan heller. De har inte levererat några förslag som är förankrade i verkligheten om vad byggnaden ska användas till.

Jag tror att en byggnad, kanske rent av den som står där idag, kan fylla en funktion. Men innan vi låser oss i en detaljplan måste vi veta. Risken är annars stor att vi står med stora kostnader som aldrig kan täckas via hyresintäkter(vilket kan resultera i en ny diskussion om hyressubventioner).

Statusen på nuvarande byggnad är följande, fasaderna behöver bytas, taket behöver bytas och delar av stommen. Därutöver tillkommer, om man vill öppna den för allmänheten, tillgänglighetsanpassning, indragning av VA. Efter de tidigare nämnda åtgärderna har vi en lokal som kan användas den varma årstiden för evenemang mm.

Var och en får göra sin egen bedömning vad som är rätt och fel men min ståndpunkt står fast.

Roger Fredriksson