Magasinet på Kilentomten ska bevaras

magasin

När politiker vill förändra, speciellt när de vill riva gamla kulturbyggnader, ska vi medborgare reagera.

Det är kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m som har föreslagit en rivning för att ge plats åt nybyggnation av hyreshus. Malin Norfall, oppositionsråd och socialdemokrat vill att man först prövar vad det gamla magasinet kan användas till innan man klubbar ett rivningsbeslut.

Snabb att reagera är Mats Karlsson som anser att magasinet ska bevaras. Han motiverar här i bloggen varför.

Även andra är välkomna att reagera och komma med förslag.

Skriv till: bengtmauritzson@hotmail.com

”Läser i Sydöstran 25/6-15 att kommunalrådet Fredriksson inte tycks ha något intresse av att behålla ”ladan” på Kilentomten i Ronneby.

Den byggnaden är knutpunkten mellan två färdsätt. Dels sjöfart och tågtrafik. Därför att från magasinet gick en kran ut och hämtade gods från Ronnebyån, som då kunde trafikeras av större båtar. I andra änden av byggnaden kunde man sedan lasta på godsvagnar.

Detta är viktigt ur ett historiskt perspektiv att behålla. Ronneby har tidigare varit en av de största handelsstäderna i närområdet och tyvärr har mycket av detta fallit i glömska.

Magasinsbyggnaden kan bli navet kring det nya bostadsområdet som ska byggas på Kilentomten. Att riva den skulle verkligen förstöra. Den fina kajen ut med Ronnebyån skulle plötsligt vara ryckt ur sitt sammanhang. Nä, bygg istället upp en kran som går från byggnaden ut till Ronnebyån igen. Det vore mer framsynt och kunde bli ett trevligt inslag i den nya stadsbild som ska växa fram.

Redan 1/3-2013 konstaterade jag i en insändare i Sydöstran att ”Ronnebyån är dragplåstret”. Avslutningsmeningen var då: ”För övrigt anser jag att magasinsbyggnaden på Kilentomten ska bevaras”.

Så tycker jag nu också, mer än två år senare.”

Mats Karlsson, Ronneby

Foto: Mats Karlsson