Ronnebys Karöbåt en miljöbomb

 

DSC03301Ronneby kommun ligger i framkant när det gäller framtida miljömål. Bl a har man fått stor uppmärksamhet när man byggt nya giftfria förskolor.

Naturligtvis vill man surfa på denna positiva miljösyn och därför är det inte överraskande att gamla, ädla Karöbåten  utnyttjas i årets turistreklam. I den nu aktuella broschyren förekommer Karöbåten på inte mindre än sex (6) bilder.

Denna upprepande exponering innebär med all säkerhet att reklammakarna inte känner till båtens hälsotillstånd. I dag är den nämligen rena miljöbomben!

Båten är gammal och har haft ett tufft liv på senare tid. Vi kommer ihåg hur den för två vintrar sedan kördes i tjock is när Sverigedemokrater skulle fraktas tur och retur till julbord på Karön. Båten fick skador för stora slantar.

Nu utgör båten, enligt experter, ingen risk för passagerare men den är däremot rena miljöbomben och det har den varit en längre tid och det med tjänstemäns goda minne.

Motorn är i behov av reparation eftersom topplocket är skadat och det innebär i sin tur att Karöbåten på sina turer mellan Ekenäs och Karön släpper ut en icke oansenlig mängd olja i vattnet. Kommunala tjänstemän känner till miljöproblemet men har ännu så länge blundat för problemet. Det sägs att man blundar på grund av ekonomiska skäl, men då räknar man ytterst kortsiktigt.

Även politiker i Ronneby kommun känner till Karöbåtens dåliga hälsotillstånd. Man har bl a försökt få den nya arrendatorn att köpa en ny båt. Men att köpa en båt för tre, fyra miljoner kräver att den snabbt kan betala sig och den möjligheten, menar man, finns inte i Ronneby skärgård.

Kommunen har också framställt önskemål om att en ny båt skulle kunna göra skärgårdsturer men det stupar på att båten måste leva upp till en turlista som reglerar trafiken mellan Ekenäs och Karön.

I dag är båten rena miljöbomben och naturligtvis måste detta stoppas omedelbart!