Kim Demåne kulturprisas – igen

Logen Ronneby av Vasaorden av Amerika delar 2015 ut sitt nyinstiftatade kulturstipendium på 10 000 kronor till den unge ronnebykonstnären Kim Demåne.

Senast tilldelades han Ronneby kommuns kulturstipendium för 2014.

Motiveringen lyder:

Kim är född 1988 och uppvuxen i Ronneby. Kim har under sin verksamma tid som konstnär prövat sig fram genom omväxlande arbete och konstnärskap inom bl a den moderna konstformen vi känner under namnet graffitti, och därvid funnit sin stil. Kim har varit verksam i förutom Sverige även New York, Amsterdam och Spanien, men har alltid återvänt till Ronneby. Han har även haft utställningar i Danmark och Tyskland.

Parallellt har Kim även varit verksam som designer och art director inom den kommersiella världen med uppdrag för bl a Adidas i samband med musikfestivalen Primavera sound.

Kim har genom sin kreativitet och nyfikenhet med både traditionella verktyg som pensel och moderna digitala verktyg beskrivit en vardag och fantasivärld som den kan uppfattas av 1980-talsgenerationen.

Just nu aktuella konstverk av Kim kan beskådas på vid murar vid f d Edestads församlingshem och biblioteksmuren i Ronneby.

Priset kommer att delas ut från scenen på nationaldagsfirandet i Brunnsparken.

Vasa Orden är en svenskamerikansk kulturorganisation, som grundades i slutet av 1800-talet av svenska emigranter. Den bildades som en Orden och var i början även en hjälporganisation för de nyanlända, men är idag en kulturorganisation med loger i USA, Kanada och Sverige.