S hotade Ronnebys framtidsprofil

Under sin tid som s-märkt kommunalråd i Ronneby hade JanAnders Palmqvist som sitt mantra att alla, inte minst verksamhetschefer, skulle se till helheten och inte enbart sin egen verksamhet.

Men den inställningen var glömd och begravd när han vid torsdagens fullmäktige från åskådarplats dirigerade och splittrade s-gruppen.

Det var när finansieringen av Cefur för 2015-2017 skulle beslutas som socialdemokraterna hotade med minoritetsåterremiss, detta trots att partiets företrädare i såväl arbetsutskott som kommunstyrelse sagt ja till ett föreslaget koncerntillskott på 11,7 miljoner kronor till Cefur.

I beslutet ingick också att pengarna skulle hämtas från Miljöteknik, vilket inte heller hade stött på patrull från s-ledamöterna i arbetsutskott och kommunstyrelse.

Sammanträdet med fullmäktige på just denna punkt blev en parodi och en uppvisning av ett totalsplittrat socialdemokratiskt parti inför öppen ridå. Splittringen innebar bl a att partiet krävde ajounering vid inte mindre än två tillfällen för att om möjligt kunna enas om ett beslut.

Ola Robertsson, s, agerade lakej och gjorde täta besök hos Palmqvist, som satt på åskådarplats, och som därefter upprepade kravet att ta medel från ABRI istället för att hämta dem hos Miljöteknik.

Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande fick under långa stunder undervisa hur de kommunala bolagen är underställda kommunen vilket är liktydigt med kommunkoncern. Han förklarade att ABRI inte har några likvida medel medan Miljöteknik har ett kapital på 151 miljoner.

Förutom s yrkade även SD på återremiss, vilket de sistnämnda tog tillbaka i slutet av debatten då vänstern och Ronnebypartiet la ett förslag om att ge ett koncernbidrag på 6 miljoner nu och därefter återkomma med en mer långsiktig lösning.

-Sex miljoner är ett dåligt förslag, betonade Roger Fredriksson som redan tidigare läxat upp en totalsplittrad s-grupp som han ansåg utgjorde ett hot mot hela Cefur-projektet.

– En återremiss i detta läge är oseriöst, det mest oseriösa jag upplevt som politiker. Det är ojust mot personal som i närtid ska utökas från sex till sju. Det rör sig om nyckelpersoner med hög kompetens som vi riskerar att mista om ni skulle göra allvar av hotet med återremiss, dundrade Roger Fredriksson.

Vänsterpartiet sträckte i slutskedet av debatten ut en hand och gjorde gemensam sak med Sune Håkansson, Ronnebypartiet som ville ge ett koncernbidrag på 6 miljoner.

Samtidigt som Roger Fredriksson lovordade vänstern för den utsträckta handen kunde han jämka genom att föreslå att kommunstyrelsen senast i december ska återkomma med en långsiktig ekonomisk lösning för Cefur men att koncernbidraget hämtat från Miljöteknik ska kvarstå med 11,7 miljoner kronor.

Efter två ajourneringar och långa splittrade diskussioner återkom inte Malin Norfall med något krav på återremiss. Efter två voteringar där bl a förslaget på 6 miljoner röstades ner vann Roger Fredrikssons förslag att överföra 11,7 miljoner från oskattade medel men med tillägget att kommunstyrelsen, som Cefur lyder under, ska återkomma senast december med en långsiktig finansiering av Cefur och därmed också kunna presentera ett måldokument.

Cefurs verksamhet, som har rönt stor internationell uppmärksamhet och som är ledande i Sverige, har räddats för framtiden men ett starkt splittrat socialdemokratiskt parti med stora inre ledarproblem hade sånär kunnat omkullkasta hela projektet.