Sista chansen för Sillarodden?

DSC02339

Den 13 juni ska årets Sillarodd i Ronnebyån genomföras. Nu finns det stor risk att detta blir den sista. Enda räddningen är om politikerna bestämmer sig för att lyfta bort betongbron vid Ronneby hamn.

Det är havsvattenståndet som allt oftare omöjliggör passage under bron även för mindre båtar. Båtägare berättar att de har blivit allt mer fundersamma till att ha sina båtar ankrade i Ronnebyån. De riskerar nämligen att bli instängda.

Sillarodden är ett populärt arrangemang som lockar stor publik, inte minst är det vackra och väl bevarade veteranbåtar som visar upp sig. Tävlingsmomentet i sig med kapprodd och försäljning av sill har under senare år blivit en populär folkfest.

DSC02622

Det är flera politiska partier i Ronneby som har frågan om en broöppning i sina program, bl a Kristdemokraterna, Moderaterna och Ronnebypartiet.

Nu senast är det Kristdemokraterna i Fritid- och Kulturnämnden som har väckt frågan. Nämnden har ställt sig positiv till att genomföra en utredning och nu blir det kommunstyrelsen som får säga ja eller nej till förslaget.

För oss i lobbyistgruppen är detta ett välkommet besked, men vi måste ändå tillstå att ett beslut hastar. Havsvattenhöjningen blir allt mer beständig och det talar för ett snart ingripande för att kunna bevara och öka båtaktiviteterna i Ronnebyån. En satsning för turistnäringen på bred front.

Som vi i gruppen brukar säga inför högtidliga arrangemang – T-shirt på! Ett Lyft För Ronneby.

DSC02640