Krog- och alkoholnytt i Ronneby

Skumpa

Det rör på sig i Ronnebys krogvärld. Efter diskussionerna med kommunen om subventionerade hyreskontrakt är ryktena många. Det talas om att krogägare i centrum är beredda att stänga sina restauranger i sommar som en protest mot orättvis hyressättning.

Hur det blir får framtiden utvisa men en del rykten är sanna och dessa ska det nu handla om.

Det har länge funnits ett rykte som säger att Dipen Purohit, som i dag driver Brunnsparkens Café och Restaurang AB ska ha köpt mark av kommunen på Östra Piren, Ronneby hamn. Så här är det.

Dipen Purohit vill byta bransch. Han har under två år utbildat sig till maskiningenjör med examen nu i juli. Han vill överlåta sitt arrendekontrakt för Brunnsparkens Café och Restaurang. Han vill helt enkelt sluta med restaurangverksamhet.

Han är nu delägare i Marinan på Östra Piren i Ronneby hamn. Han har ännu inte köpt mark av kommunen men vill gärna. Han är ute efter den mark på vilken en stor röd lada är placerad. I denna byggnad ska han förvara båtar. Hans kompanjon är K. G. Widéen som tidigare ägde Blomstergården i Eringsboda.

Lockar båtägare med gratis ”skumpa”.

När restaurangen på Karön tidigare missköttes gick det ut information till landets båtklubbar att inte angöra Karön i Ronneby skärgård. Nu vill de nya arrendatorerna få tillbaka båtägarna och det genom att bjuda på skumpa.

En första träff av detta slag infaller den 14 maj då krögarna Tom Gustafsson och Prajay Purohit bjuder in till sjösättningsfest. Medlemmar i Blekinge Veteranbåtar har fått följande meddelande:

”En liten liten blänkare har vi fått från våra vänner på Karön att de ska ställa till med sjösättningsfest den 14.5 om detta kan falla er i smaken, vi är inbjudna och ett glas skumpa utlovas om ni kan bevisa att ni är trogna medlemmar i Blekinge Veteranbåtar eller Ronneby Motorbåtsklubb.”

Ett problem finns dock med denna offentliga inbjudan. Att skänka ut alkohol är förbjudet och kan kosta krögarna deras alkoholtillstånd.

Missar alkoholtillstånd för 2015

Krögarna på Karön arrenderar i år också Villa Vassen som ska bli föremål för en omfattande upprustning. Ronneby kommun äger anläggningen och har beslutat att pumpa in 5 miljoner kronor för att Villa Vassen ska bli en åretruntrestaurang.

Alkohol

Eftersom lokalerna blir klara först senare i höst har arrendatorerna inte fått något tillstånd för alkoholservering detta år, vilket naturligtvis kommer att starkt begränsa verksamheten.