Allt mer i Ronneby blir riksintresse

Grattis Ronneby och framför allt vill jag rikta detta grattis till Björn O Svensson som leder arbetet i Ronneby Musei- och Hembygdsförening.

Samhällets kvarnar mal långsamt men om resultatet blir bra kan vi stå ut med att vänta ett antal år. Äntligen, vill jag utropa, har Länsstyrelsen nu föreslagit att Ronnebyån, Blekanområdet och Karön bör utgöra ett utvidgat riksintresse för kulturminnesvård.

Länsstyrelsen vill att dessa tre objekt bör inlemmas i redan befintligt kulturreservat, nämligen Ronneby Brunnspark.

DSC03303

Redan i Blekingeboken 2011 uttryckte Björn O Svensson önskemål att t ex Karön borde inlemmas i kulturreservatet Ronneby Brunnspark. Han skrev bl a:

”Den omfattande och komplexa kurorts- och sommarnöjesmiljö som växte fram i skårgården utanför Ronneby brunn under slutet av 1800-talet till följd av brunnsdirektionens beslut att etablera ett kallbadhus på Karön, är alltså till stor del ännu intakt. Den har, inte minst sedd i ett sammanhang tillsammans med den besläktade bebyggelsen vid Brunnen och i dess omgivning, ett stort kulturhistoriskt värde som lämpligen borde manifesteras genom att Karön inlemmas i kulturreservatet. Områdena är starkt besläktade och autenticiteten hos Karön snarare större än mindre än Brunnsparkens.”

Vi i den lilla påtryckargrupp som vill öppna upp och återfå svunna tiders båttrafik i Ronnebyån gläds naturligtvis över att detta histolriska vattendrag också kommer att ingå i kulturreservatet. Därmed är vi garanterade att inga fler broar kommer att byggas och att vi till slut byter ut den otidsenliga betongbron vid åns utlopp.

Björn O Svensson skrev också i Blekingeboken 2011 om Ronnebyåns betydelse för hela badortsmiljön. Han skissade och beskrev på följande sätt:

”Ronneby var en verklig kurort i den meningen att verksamheten inte bara omfattade hälsobrunnen. Från Djupadals park i norr längs Ronnebyån ut till den inre skärgården grupperade sig etablissemang och besöksmål.”

”Ångslupstrafiken på Ronnebyån var en förutsättning för att den långsträckta kurorten skulle fungera och blev under sin 90-åriga tillvaro en institution med en omfattande trafik.”

Karön

En i boken avbildad turlista från 1924 visar tolv resor T o R mellan första morgonbåten från staden klockan 7.15 till sista turen från Karön klockan 9 på kvällen.

Länsstyrelsens förslag är skickat till Riksantikvarieämbetet som har att besluta i dessa frågor. Naturligtvis är det inget som borde tala för ett avslag.

Du som är intresserad av frågan bör läsa det särtryck ur Blekingeboken 2011 som finns att köpa hos Ronneby Musei- och Hembygdsförening. Titeln är: ”Kallbadhus, schweizeri och grosshandlarvillor”.