Saknar Ronneby kommun regelverk?

Jag tar mig för pannan och blir chockad över en kommentar från Peter Lindström, Ronnebypartiet efter att han läst min blogg om revisorernas granskning av bl a föreningsavtal som gäller anläggningar.

Så här kommenterar han blogginlägget på Facebook:

Peter L

Peter LindströmEtt övergripande regelverk vore inte fel. 

Peter Lindström är ledamot i Fritid- och Kulturnämnden och avslöjar därmed indirekt att kommunen saknar ett övergripande regelverk för avtal med föreningslivet. Jag vill inte tro att det är så illa. Däremot måste nu frågan ställas – har verkligen en förvaltningschef oinskränkta rättigheter att handskas hur som helst med kommunala medel när det gäller att skriva avtal med föreningar? Var går en rimlig gräns, om det nu finns regelverk?

Att som i KRIF-fallet ge ett dolt ekonomiskt stöd i form av att köpa inventarier i föreningens VIP-rum för drygt 100 000 kronor. Måste inte nämnden stå bakom ett sådant beslut eller i varje fall presidiet? Eller har denna ekonomiska hjälp dolts med presidiets goda minne? I så fall är tilltaget än mer betänkligt. Ett avtal som löper över flera år ska t ex underställas kommunstyrelsen för beslut.

De signaler jag har fått pekar i annan riktning, nämligen att presidiet inte har känt till de ”turer” med KRIF som jag har relaterat i bloggen. Politikerna i presidiet har framställt önskemål att få en egen redovisning men fått beskedet av revisorerna att man vill ta ett helhetsgrepp och det kan ta sin tid.

Till Peter Lindström vill jag säga att frågan inte gäller föreningsbidrag utan avtal som reglerar t ex drift, underhåll och publikintäkter i anläggningar.