Kommunrevisorer granskar föreningsavtal i Ronneby

Det är en rad verksamheter som nu ska granskas av Ronneby kommuns revisorer. Det berättade revisionsnämndens nya ordförande, JanAnders Palmqvist vid senaste sammanträdet med fullmäktige.

Bl a ska man granska avtal som kommunen har skrivit med föreningslivet, avtal som på senare tid har ökat i snabb takt. Speciellt är det avtal som reglerar verksamheten vid olika anläggningar.

Bl a är det avtal med ishockeyklubben KRIF i Kallinge som har tilldragit sig ett särskilt intresse. Många av avtalen med denna klubb ligger långt tillbaka i tiden även om flera av dem har skrivits i närtid. Det har under resans gång t o m uppstått tolkningsproblem när det gäller vem som äger Kockumrinken.

Kockumhallen byggdes av Ronneby kommun men med material som hade skänkts till föreningen av sponsorer. Alla vi utomstående kommuninvånare har alltid fått höra att hallen är kommunägd.

Ett avtal gäller en vaktmästare i Kockumhallen. Personen har bl a haft till uppgift att boka tränings- och matchtider. Problemet är emellertid att en anställd vid fritidskontoret har haft samma bokningsuppdag som vaktmästaren i Kockumrinken. Eftersom kommunen betalat även vaktmästarens tjänst har det betalats två löner för samma arbetsuppgifter.

När detta uppdagades för några veckor sedan, sannolikt av revisorerna, sas avtalet upp och vaktmästaren i Kallinge blev uppsagd. Den senare uppgiften hämtad från ledarhåll i KRIF.

Granskningen gäller dessutom ett avtal där kommunen har betalat för möbler och tv-apparater som finns i klubbens VIP-avdelning. Enligt uppgift har kommunen för detta betalat drygt 100 000 kronor. Pengar som enligt uppgift skulle hjälpa upp klubbens dåliga ekonomi.  Denna hjälp, som ett dolt bidrag, har kommit klubben till del trots att man redan har en betydande skuld till Ronneby kommun.

Denna senare handling har visat sig djupt odemokratisk och har bevisat att kommunen därmed har bedömt föreningar olika. Mindre föreningar som häftat i skuld till kommunen har genast stängts av från anläggningar medan man inte handlat på samma sätt med KRIF.

Detta är exempel som gäller avtal som är skrivna med KRIF men det finns fler uppgörelser att titta på för revisorerna som bara är i inledningen av sin granskning.

Ett problem som uppstår när kommunen har skrivit avtal som innebär att föreningar ikläder sig ett visst arbete och ansvar, är att det lätt har upplevts av klubben att man genom avtalet ”äger” och har oinskränkt tillgång till just ”sin” idrottsanläggning.