3D-labb i Ronneby blir verklighet

När planerna på att starta ett 3D-labb i Ronneby drogs upp i fjol var det meningen att det skulle förverkligas nu till våren. Så såg planerna ut så sent som i början av december i fjol men så blev det strul med hur ansökningar av medel hos Region Blekinge skulle utformas och därför blir det start först den 1 juni.

Nu har man också hittat rätt person för projektledarskapet. Johan Fredin heter mannen som ska sätta fart på ett hett efterlängtat projekt.

Kommunalrådet, Roger Fredriksson, m, förklarar förseningen med att ansökningsregler hos Region Blekinge har ändrats och att kommunala tjänstemän nu filar på en ny ansökan.

Det har bland branschfolk gjorts gällande att ledande politiker i Ronneby varit positiva till en start men att tjänstemän av olika skäl skulle ha fördröjt projektet. Detta vill nu Fredriksson dementera.

– Vi vill verkligen se ett 3D-labb bli förverkligat i Ronneby och därför har kommunen redan nu satsat 1 miljon kronor.

Fredriksson är medveten om att tiden hastar och att många kommuner slåss om att bli först och störst i denna utveckling som sker med snabb hastighet. Han säger:

– Vi har en unik koppling till 3D och vattenskärningen som i sin tur har en unik ställning globalt. För att förverkliga 3D-labbet behövs avancerade 3D-skrivare och personal men naturligtvis krävs det också pengar. En avancerad skrivare där materialet är plast, kostar två-tre miljoner men för metall blir kostnaden 5 – 6 miljoner.

I projektet finns förutom Ronneby kommun också BTH, Stiftelsen Ronneby SOFT Center och Kulturcentrum och nu är startdatum satt till den 1 juni då projektledaren Johan Fredin börjar sin anställning. Han är handplockad för ändamålet och hans uppsägningstid på sex månader har också medverkat till förseningen.

Tanken med 3D-labbet är att företag och allmänhet ska kunna ta del av tekniken för att t ex testa en produkt.