Ny debattform i Ronneby fullmäktige

Jag sammanstrålade i dag med fullmäktiges ordförande i Ronneby, Nils Ingmar Thorell, fp, och det blev naturligtvis lite snack om mötesteknik i just fullmäktige.

Han berättade bl a att det ska skapas en ny form av debatt. Från sammanträdet i mars ska det kunna bli en fri debatt om ett visst ämne t ex skolans roll när det gäller nyanlända barn och ungdomar. Enbart under 2014 ökade Ronneby sitt invånarantal med 350 på grund av inflyttning från andra länder. Många av dessa var barn.

Det är respektive nämnd som ska kunna påkalla en debatt i ett visst ämne. Debattiden blir en timme men ännu ingen tidsbegränsning på inläggen, vilket Thorell gärna hade velat genomföra.

Sammanträdena med fullmäktige kan i många fall, allt för många, bli sega och svårbegripliga tillställningar och det är detta som Nils Ingmar Thorell nu vill få rätsida på, men tyvärr har han stött på motstånd.

NIT

– Jag hoppas på den yngre generationen, säger Thorell som vill ha betydligt rappare och hårdare debatter.

-Mycket av det som avhandlas i fullmäktige skulle ha kunnat avhandlas i nämnderna, anser han och är rädd för att allmänheten ska tröttna på att följa tillställningarna t ex via nätet.