All politik kan inte förklaras

Jag läser Grönköpings Veckoblad för de tokiga nyheternas skull. Det anses ofta att bladets nyheter faktiskt har hänt i det vardagliga politiska livet. Vissa nyheter behöver inte skruvas eller vinklas av journalister, verkligheten är ofta tokig nog.

Jag kan i dag inte låta bli att kommentera två händelser här i Blekinge. Jag har hämtat uppgifterna från SVT:s Blekingenytt, men det är inte journalisten där och hans alster som jag vill likna vid händelser hämtade från Grönköping. Det räcker så bra med det vi får uppleva här i Blekinge.

SD

Rubriken gäller fem socialdemokrater i Karlskrona som hade två kandidater att välja på när man skulle rösta fram politiker till arbetsmarknadsnämnden. De två var Christopher Larsson, Sverigedemokrat och Johan Eriksson, Vänsterpartist. Efter sluten omröstning hade de fem socialdemokraterna lagt sina röster på Christopher Larsson!

När Blekingenytt frågar nämndens ordförande, Jan-Anders Lindfors, (s) kan han inte förklara varför det blev som det blev.  Inte heller Heléne Gustafsson har något svar. Men hon säger:

– I efterhand tycker jag nog inte att det blev särskilt lyckat.

Angela Sandström, (s) berättar för Blekingenytt att de följt sin lokala partilednings riktlinjer att vid en votering välja den kandidat som representerar det större partiet. I detta fall SD.

Socialdemokraterna i Karlskrona skyller på ett missförstånd! Hur då? Har S-politiker i Karlskrona ingen egen vilja? Eller blir det för komplicerat att välja mellan två personer? Det är ju så lätt att göra fel!

Händer detta i Karlskrona eller i Grönköping?

Willy P

Vi som följer det politiska livet i Ronneby kommun vet hur kämpigt Willy Persson har haft det genom åren. Ideligen har han tvingats till byte av parti när han inte nått rätt maktnivå i det aktuella partiet. Tänk bara att bli kallad hoppjerka på grund av många partibyten. Sådant måste slita och nu när partikamraterna ville placera honom som ersättare i Miljö- och byggnadsnämnden istället för en ersättarplats i kommunstyrelsen, är det lätt att förstå Willys frustration. Nu finns det inga fler partier att fly till och det är klart att man i det läget måste ta saken i egna händer.

Willy ändrade helt enkelt på ett fattat beslut och justerade i listan så att han själv blev ersättare i betydligt mer prestigefyllda kommunstyrelsen. Willy har dessutom en ordinarie plats i kommunfullmäktige.

Willy fick överlägset flest personkryss (53) av kd:s ledamöter och anser att han gjorde rätt som vände upp och ner på listan. Mer märkvärdigt var det inte, anser Willy Persson. Ja, är man diktator så är man…

Händer detta i Ronneby eller i Grönköping?